Pietruszka jako skarbnica zdrowia i przepis na pesto z pietruszki. 

177
Rate this post

Dziś gramy w zielone i mówimy o natce pietruszki! Jestem w moim domu rodzinnym, gdzie w ogródku i sadzie jest wiele skarbów lata, więc podzielę się nimi z Wami.

Pietruszka – jakie składniki mineralne i witaminy zawiera?

Pietruszka zwyczajna to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Naturalnie rośnie w rejonach Morza Śródziemnego, a prze starożytnych uważana był za świętą roślinę. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „petra” – skała.

– natka pietruszki jest niezwykle bogata w witaminę C, A, żelazo, wapń, potas, kwas foliowy oraz chlorofil,

– wzmacnia odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje, także te związane z układem moczowym

– dobrze działa na nerki,

– pobudza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii ze stawów,

– zwalcza wolne rodniki, obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory oraz miażdżycę,

– korzystnie działa na wzrok i ciśnienie krwi,

Suplement witaminy C? Wybierz natkę pietruszki!

– już jedna łyżka posiekanej natki pietruszki zapewnia zapotrzebowanie w pełni na beta-karoten oraz około 50% dobowego zapotrzebowania na witaminę C! 100 g natki pietruszki to już ponad dwukrotne pokrycie zapotrzebowania na witaminę C.

– natka pietruszki bardzo szybko traci świeżość, zaleca się ją przechowywać w lodówce max. 3-4 dni. W tym celu najlepiej umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, pamiętając o uprzednim wysuszeniu natki i pojemnika. Jednak najpopularniejszą metodą, aby przechowywać nać jest mrożenie.

Przepis na pesto z pietruszki.

 

A może jesteście chętni na pesto z natki pietruszki? Przepis banalnie prosty, ale efekt przepyszny.

Składniki:

– 1-2 pęczki natki pietruszki

– sok wyciśnięty z ½

– 1 cytryny- oliwy z oliwek (bardzo mała ilość)

– 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

– szczypta soli.

Przygotowanie: natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Następnie bardzo drobno posiekać lub zblendować razem z pozostałymi składnikami. Jeśli lubicie możecie dodać także migdały. Smacznego!