Dziś gramy w zielone i mówimy o natce pietruszki! Jestem w moim domu rodzinnym, gdzie w ogródku i sadzie jest wiele skarbów lata, więc podzielę się nimi z Wami.
Pietruszka – jakie składniki mineralne i witaminy zawiera?
Pietruszka zwyczajna to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Naturalnie rośnie w rejonach Morza Śródziemnego, a prze starożytnych uważana był za świętą roślinę. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „petra” – skała.
– natka pietruszki jest niezwykle bogata w witaminę C, A, żelazo, wapń, potas, kwas foliowy oraz chlorofil,
– wzmacnia odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje, także te związane z układem moczowym
– dobrze działa na nerki,
– pobudza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii ze stawów,
– zwalcza wolne rodniki, obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory oraz miażdżycę,
– korzystnie działa na wzrok i ciśnienie krwi,
Suplement witaminy C? Wybierz natkę pietruszki!
– już jedna łyżka posiekanej natki pietruszki zapewnia zapotrzebowanie w pełni na beta-karoten oraz około 50% dobowego zapotrzebowania na witaminę C! 100 g natki pietruszki to już ponad dwukrotne pokrycie zapotrzebowania na witaminę C.
– natka pietruszki bardzo szybko traci świeżość, zaleca się ją przechowywać w lodówce max. 3-4 dni. W tym celu najlepiej umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, pamiętając o uprzednim wysuszeniu natki i pojemnika. Jednak najpopularniejszą metodą, aby przechowywać nać jest mrożenie.
Przepis na pesto z pietruszki.
A może jesteście chętni na pesto z natki pietruszki? Przepis banalnie prosty, ale efekt przepyszny.
Składniki:
– 1-2 pęczki natki pietruszki
– sok wyciśnięty z ½
– 1 cytryny- oliwy z oliwek (bardzo mała ilość)
– 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
– szczypta soli.
Przygotowanie: natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Następnie bardzo drobno posiekać lub zblendować razem z pozostałymi składnikami. Jeśli lubicie możecie dodać także migdały. Smacznego!