Pigwa – fakty i ciekawostki. Właściwości odżywcze i zdrowotne pigwy

167
Rate this post

Pigwa – czym się charakteryzuje?

Pigwa pospolita to krzew pochodzący z rejonów Azji. Wiele osób myli ją z pigwowcem. Należy do roślin wieloletnich, z rodziny różowatych. Już starożytni Grecy, wiedzieli, że spożywanie owoców pigwy może przynieść wiele korzyści dla ich zdrowia – często uznawało je za silny afrodyzjak.

Jakie pigwy najlepiej wybierać?

Małe żółte owoce przypominające jabłka, są bardzo kwaśne. Najlepiej sięgać po dojrzałe, o wyrazistym kolorze, owoce jeśli chcemy je szybko zjeść. Jednak ze względu, że są dosyć twarde i kwaśne najlepiej spożywać je po obróbce termicznej.

Jakie wartości odżywcze ma pigwa?

Pigwa zawiera spore ilości witaminy C. Owoc ten jest ważny w diecie ze względu na obecność magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki. Zawiera witaminę A oraz witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, garbniki (katechiny i epikatechiny), antocyjany, cukry, pektyny, flawonoidy, karotenoidy.

Pigwa dzięki bardzo dużej ilości witaminy C to owoc, po który warto sięgać zwłaszcza teraz w okresie jesiennym, bo spożywanie jej wspiera leczenie przeziębień i ogólnie wzmacnia naszą odporność. Ma także zastosowanie w problemach z układem pokarmowym – łagodzi niestrawności, działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo. Spożywanie przetworów z pigwy może korzystnie wpływa na profil lipidowy, a także obniża poziom glukozy we krwi.

Pigwa w kuchni – syropy, musy, konfitury, nalewki. 

Duża liczba pektyn znajdujących się w owocach pigwy, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy człowieka, jego funkcjonowanie, poprawiając także rytm wypróżnień i pomaga zwalczać uciążliwe wzdęcia. Wykorzystuje się przetwory na bazie pigwy w celu m.in. poprawy apetytu i wspomagania regenerację wątroby.

Ma także zastosowanie w kosmetologii – wykorzystuje się ją jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych i w leczeniu trądziku. Ja jeszcze nie próbowałam, ale ponoć owoc pigwy można wykorzystać jako pochłaniacz brzydkich zapachów w domu.

W 100 g surowej pigwy pospolitej znajduje się około 83,3 g wody, 57 kcal, 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 1,9 g błonnika pokarmowego, a także m.in. 15 mg witaminy C.

Poprzedni artykułWzór na herbatę
Następny artykułCiasteczka owsiane – lubicie?:)
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com