Typowo jesienna pogoda. Dziś już tylko ciepły kocyk i rozgrzewająca herbatka! Na wspomnienie ciepłych dni mam dla Was kilka ciekawostek na temat rabarbaru i prawdziwą bombę witaminową w postaci koktajlu.
Dlaczego warto jeść rabarbar?
Rabarbar ogrodowy to gatunek byliny należący do rodziny rdestowatych. Ma charakterystyczny kwaskowaty, lekko cierpki smak. Jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Pamiętaj, że im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Rabarbar jest rośliną zielną.
Kłącza i korzenie rabarbaru zawierają glikozydy rheoemodynę, chryzofanol i reinę (poprawiające trawienie i przeczyszczające), a także glikozydy garbnikowe o działaniu ściągającym.
Ogonki liściowe rabarbaru (barwy zielonej, różowej, czerwonej) mają niską wartość energetyczną, zawierają od 4,2% do 11,5% suchej masy, 0,7–1.0% białka i do 3% rozpuszczalnych pektyn, sole mineralne (w tym potas, sód, żelazo, wapń i inne) oraz witaminy C (20 mg w 100 g świeżej masy), A i z grupy B, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy i szczawiowy!), 3,7% cukrów, beta-karoten.
Czy rabarbar działa odwapniająco?
Umiarkowane spożywanie ogonków liściowych, nawet przez kilka tygodni, nie działa odwapniająco na organizm. Zdecydowanie więcej kwasu szczawiowego znajduje się w blaszkach liściowych niż ogonkach. Jednak spożywania rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem.
Jak spożywanie rabarbaru wpływa na zdrowie?
Rabarbar skutecznie łagodzi zaparcia, ułatwia trawienie i poprawia pracę jelit. Ma działanie przeczyszczające.
Uważa się, że wzmacnia organizm, dobrze wpływa na urodę, a także ma właściwości antynowotworowe (szczególnie pieczony rabarbar).
Jak przygotowywać rabarbar i z czym łączyć w kuchni?
Największą popularnością cieszy się w kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się ciasto z rabarbarem i kruszonką (ang. rhubab crumble). Dobrze smakuje w połączeniu z ananasem, jabłkiem, imbirem. Każdy z nas zna chyba również kompot z rabarbaru.
U nas w domu rabarbar najczęściej wykorzystuje się do ciast oraz właśnie kompotów. A U Was? Macie jakieś swoje przepisy z rabarbarem w roli głównej? Z uwagi tego, że rabarbar można spożywać także na surowo, nadaje się do koktajli.
Składniki na 2 porcje prawdziwej bomby witaminowej:
– 2 banany
– ¼ melona
– 1 ogonek liściowy rabarbaru
– garść mrożonych truskawek
– 1 figa- woda (według uznania).
Całość zblendować i gotowe. Smacznego!