Sole mineralne to niezbędne składniki diety człowieka. Każdy związek potrzebny jest w innych ilościach. Pierwiastki potrzebne w śladowych ilościach to mikroelementy (mniej niż 100 mg/dzień). Makroelementy potrzebne są w większej ilości (powyżej 100 mg/dzień). Każdy pierwiastek pełni inne funkcje. Wszystkie sole mineralne pełnią rolę regulacyjną i budulcową. Niedobór soli mineralnych prowadzić może do poważnych chorób. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, zależnie od aktywności i gospodarki minerałami (większe zapotrzebowanie mają ludzie intensywnie pocący się – wydalają oni duże ilości minerałów przez skórę). Poniżej znajduje się lista najważniejszych makro- i mikroelementów wraz z ich głównymi funkcjami.
Makroelementy:
- Wapń – budulec kości, czynnik IV krzepnięcia krwi, bierze udział w przewodzeniu imulsów nerwowych
- Fosfor – budulec kości, nośnik energii (ATP – adenozynotrijfosforan), składnik DNA i RNA
- Chlor – tworzy kwas solny (trawienie), odpowiedzialny za równowagę wodnomineralną kwasowo-zasadową
- Magnez – bierze udział w przewodnictwie nerwowoym, chroni naczynia krwionośne przed zakrzepami
- Sód – wpływa na prawidłowy bilans wodny, utrzymywanie ciśnienia osmotycznego, bierze udział w przewodnictwie nerwowym.
- Potas – wpływa na gospodarkę wodną organizmu (podobnie jak sód), uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową
- Siarka – składnik aminokwasów endogennych – budowa białek
Mikroelementy:
- Żelazo – składnik hemoglobiny (niedobór prowadzi do anemii), transport dwutlenku węgla do płuc
- Fluor – składnik kości i zębów (chroni przed próchnicą)
- Jod – składnik hormonów tarczycy (głównie tyroksyny – reguluje procesy metaboliczne)
- Miedź – składnik enzymów, wpływa na metabolizm żelaza
- Cynk – budulec włosów i paznokci, bierze udział w procesach metabolicznych
- Selen – ochrona immunologiczna, antyoksydant (przeciwutleniacz)
- Mangan – trawienie (składnik enzymów), wpływa na wzrost kości
- Molibden – składnik enzymów
- Chrom – trawienie białek, reguluje poziom cholesterolu
Sole mineralne pobieramy wraz z pokarmami. Ważne jest, aby spożywać zróżnicowane posiłki – produkty spożywcze zawierają tylko kilka minerałów. Dobrym źródłem minerałów jest woda mineralna (zawartość substancji rozpuszczonych min 1000 mg/l). Cennym źródłem soli mineralnych są nasiona i orzechy. Zarówno warzywa i owoce, jak i mięso posiadają różne sole mineralne.