Dziś kilka słów na temat malin.
✔Cenione są za właściwości smakowe i lecznicze. Znanych jest ok. 200! gatunków malin – od czerwonych przez odmiany żółte, pomarańczowe, aż po fioletowe i czarne.
✔Sok z malin jest najpopularniejszym domowym sposobem na wsparcie leczenia przeziębienia.
✔Owoce te sprawdzają się także przy infekcjach bakteryjnych, grypie (zawierają kwas salicylowy, który zwalcza gorączkę, ma także właściwości antybakteryjne i antywirusowe) i anginie.
✔ Wzmacniają układ odpornościowy. Przeciwdziałają wewnętrznym krwawieniom.
✔Malina należy do rodziny jeżyn, których badaniem zajmuje się specjalna dziedzina – batologia!
✔Maliny zawierają witaminy: A, C, K, B1, B2, PP oraz beta-karoten, magnez, wapń, żelazo i błonnik pokarmowy.
✔Ponieważ maliny są źródłem polifenoli mają właściwości antyoksydacyjne – zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego.
✔Maliny mają bardzo szerokie zastosowanie – desery, koktajle, galaretki, zupy, dżemy, konfitury, kompoty, syropy, soki, wina i nalewki. Wspomagają także smak mięs, stanowią super nadzienie do pierogów i dodatek do ciast.
✔Maliny mają właściwości nawilżające, wygładzające, ujędrniające, zmiękczające i tonizujące – dzięki czemu znalazły zastosowanie w produkcji wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry.
✔ Są owocami niskokalorycznymi – 100 g malin dostarcza 42 kcal.
A wy jak lubicie najbardziej wykorzystywać maliny? Ja najbardziej do koktajli!