Lato jest wspaniałe! Dlaczego? Bo co i rusz podsuwa nam nowe smakołyki, które w dodatku nie tuczą. Pora dodać do tego “panteonu dietetycznych sław” pewne włoskie warzywo, na które mamy właśnie pełnię sezonu… Mowa oczywiście o cukinii.
Cukinia, znana też w naszym kraju jako kabaczek, to jarzyna, na którą powinny zwrócić uwagę zwłaszcza osoby będące na diecie. 100 g tego warzywa zawiera w sobie jedynie 15-16 kcal – prawda, że to tyle, co nic?
Przy okazji cukinia ma subtelny, wyborny smak, który odpowiednio wzmocniony przyprawami, jest jeszcze lepszy! To dlatego kabaczki na dobre zagościły w kuchennych przepisach w każdej formie: duszonej, gotowanej, smażonej, pieczonej, a niektórzy lubią je zajadać także na surowo. Z cukinii możesz przygotować nie tylko pyszną i pożywną zupę, ale także sałatki, marynaty, desery (np. jako dodatek do ciast), a nawet napoje. Doskonale nadaje się również do grillowania.
Ale smak to nie jedyna i nie najważniejsza zaleta cukinii. Ta niskokaloryczna, letnia odmiana dyni jest przede wszystkim bezpieczna dla linii, a wręcz może wspomagać odchudzanie. Kabaczki poprawiają bowiem procesy trawienne, mają właściwości odkwaszające organizm, a przy okazji, w przeciwieństwie do wielu roślin, owoce cukinii nie kumulują w sobie metali ciężkich z otoczenia.
To dlatego sprzyjają one oczyszczaniu organizmu z toksyn i są tak lekkostrawne, że mogą być podawane dzieciom już od 6 miesiąca życia. Cukinię mogą spokojnie jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym i nadkwasotą.
Kabaczek to także bogactwo witamin i mikroelementów. Warzywo zawiera przede wszystkim przedłużające młodość: witaminę C, A i E, witaminy wspomagające odchudzanie, czyli te z grupy B oraz komplet minerałów (sód, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo). Na każde 100 g cukinii przypada 1 g błonnika. A to wszystko przy niemal zerowej zawartości tłuszczu.
Najlepsze, że sezon trwa! Cukinią możemy się cieszyć aż do końca września.
Jak zatem najlepiej przyrządzić cukinię? Przepisów jest całe mnóstwo. Ja chciałabym Wam dzisiaj przekazać 2 najbardziej klasyczne
Wegetariańska cukinia faszerowana według Aylin Erman
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 2 cukinie (najlepiej młode, gdyż powinny być w skórce)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
- 1 biała cebula
- 1 bakłażan
- 1 duża czerwona papryka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury ok. 200 st. W tym czasie drobno posiekaj cebulę, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oliwy i podduś pokrojone warzywa (oprócz cukinii) na średnim ogniu. Dodaj sól i pieprz wedle uznania i dalej duś ok 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
Przekrój cukinie na pół (wzdłuż) i usuń pestki ze środka. Pokrop dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy i umieść w nim łódeczki cukinii, skórką do dołu, a następnie wypełnij je warzywnym farszem. Całość polej łyżeczką oliwy i włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż do zmięknięcia.
Można zjadać w takiej formie, można także tuż przed podaniem posypać tartym parmezanem. Równie dobrze sprawdzi się także farsz z mielonego mięsa i mozarelli lub pomidorów i cebuli lub też z tuńczyka z odrobiną koncentratu pomidorowego. Możecie eksperymentować do woli
Chłodnik z cukinii według Molly Watson
Porcja dla 4-6 osób.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 1-1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/4 – 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę. W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę ze szczyptą soli. Podduś cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka i szklista (ok. 5 minut).
Obierz i pokrój drobno cukinię. Dodaj ją do garnka z cebulą, zalej bulionem i gotuj na dużym ogniu do momentu wrzenia, następnie przykręć gaz i dalej gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odpowiednio zmięknie. Następnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelej do dużej miski, przykryj i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem wymieszaj całość ze śmietaną lub jogurtem i dodaj przyprawy do smaku.
Chłodnik jest pysznie kremowy i przyjemnie sycący. To dobry pomysł na lekki obiad w ciepły dzień.
A może macie jakieś własne sprawdzone sposoby podawania cukinii?