Racjonalnie znaczy zdrowo

196
Rate this post

Żywność – oznacza życie, w związku z czym od jej rodzaju, kompozycji, jakości oraz ilości zależy dobrostan, a także zdrowie człowieka. Okazuje się, że słynne słowa greckiego lekarza i ojca medycyny Hipokratesa są po dziś dzień aktualne. “ Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością” – mądrość ta ma znaczenie ponadczasowe. Nasuwa się zatem pytanie jak jeść by żyć zdrowo??? Istnieje mnóstwo pomysłów, zasad, super diet ale w tym natłoku informacji trudno wybrać coś właściwego. Rozsądnym wyborem wydaje się być stosowanie zasad racjonalnego żywienia, które głoszą iż należy dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze ale w odpowiedniej ilości oraz proporcjach. Nasz organizm do prawidłowego rozwoju potrzebuje białka, jako materiału budulcowego, tłuszczy – materiału zapasowego oraz węglowodanów, jak źródła energii, witaminy i sole mineralne niezbędne są nam do właściwych procesów życiowych. Oczywiście nie każdy z nas potrzebuje takiej samej ilości wyżej wymienionych składników, zapotrzebowanie to zależne jest od wieku, płci, stanu fizjologicznego, pory roku oraz stanu zdrowia. Nadmiar lub niedobór poszczególnych składników może doprowadzić do zaburzeń naszego metabolizmu i w rezultacie przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.
W prawidłowo zestawionej diecie wartość energetyczna dziennej racji pokarmowej powinna obejmować wszystkie składniki potrzebne organizmowi w tym ok. 15 % białek, 55 % cukrów i 30 % tłuszczów.

A oto najważniejsze ZALECENIA ŻYWIENIOWE – myślę, że warto się z nimi zapoznać..

• Jedz dużo produktów pełnoziarnistych
• Dbaj o to, aby w diecie były owoce i warzywa, dostarczają one błonnik, który ma ogromne znaczenie zdrowotne
• Spożywaj w rozsądnych ilościach produkty bogate w cukry proste
• Unikaj tłuszczy zwierzęcych i alkoholu, zadbaj o to, aby w diecie pojawiały się dania z ryb i oliwa z oliwek, bo są to źródła zdrowych tłuszczy obniżających poziom cholesterolu
• Ogranicz spożycie soli. Podnosi ona ciśnienie krwi, obciąża nerki.
• Jedz częściej i mniejsze porcje, staraj się aby waga posiłków nie przekraczała 600 gram
• Jedz zupy
• Nie rób zakupów, gdy jesteś głodny
• Nigdy nie rezygnuj ze śniadania – to najważniejszy posiłek dnia
• Dbaj o urozmaicenie posiłków. Różnorodność zabezpiecza przed niedoborem składników odżywczych. Specjaliści zalecają ok. 60 różnych składników miesięcznie.
• Pij 1, 5 litra wody dziennie

Ważne jest również jak jemy. Od sposobu jedzenia zależy przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia i uchronienie naszego przewodu pokarmowego od groźnych chorób. Pamiętaj o złotej zasadzie spożywania posiłków: Śniadanie jedz jak król, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak.