Przed nami sezon dyniowy! W tym roku zamierzamy przygotować z mamą dżem z dyni oraz ususzyć bardzo korzystnie działające pestki. A wy jakim wydaniu lubicie dynię najbardziej? Ja ze swojej strony postaram się niedługo porzucić propozycje wykorzystania tego warzywa w kuchni. Mam kilka pomysłów na koktajle, placuszki, zupę krem i inne.
Dynie – czym się wyróżniają?
Rodzina dyniowatych obejmuje około 900 gatunków, jak np. jak ogórek, cukinia, kabaczek, melony, arbuzy oraz dynie. Owoce dyni mogą być pomarańczowe, żółte, zielone lub wielobarwne. Rodzaj Cucurbita, którego najbardziej typowym przedstawicielem jest gatunek Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, a za kolebkę dyni uważa się Peru, gdzie uprawiana była wiele tysięcy lat przed naszą erą. Inne gatunki to: ozdobna, piżmowa, hokkaido. W Polsce dynia powszechnie zwana była banią.
Dynia oraz inne z rodziny dyniowatych to warzywa lekkostrawne, niskokaloryczne (dynia zwyczajna – 33 kcal/100 g pokarmu!). Ponieważ są dobrym źródłem błonnika są także bardzo sycące. Miąższ tych warzyw jest obfity w sód, potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor, selen, oraz witaminy, głównie z grupy B, witaminę C, A i kwas foliowy oraz pektyny.
Wybierajmy te najbardziej dojrzałe i pomarańczowe – to one zawierają najwięcej witaminy B1, PP i beta-karotenu. Po zakupie można je długo przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Dynia jest słodkawa w smaku. Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. W Egipcie przyrządza się sałatkę z surowej dyni z cieciorką i miętą.
Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu i cynku. Uważa się, że jej spożywanie zapobiega przeziębieniom. Miąższ dyni m.in. działa przeciwwymiotnie (czyli jest dobry dla kobiet w ciąży zmagających się porannymi nudnościami). Spożywanie dyni korzystnie działa na wzrok, serce i układ pokarmowy.
Pestki dyni – dlaczego warto je jeść?
✅Pestki, w przeciwieństwie do miąższu, w 30-40% składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Cynk jest najlepiej przyswajalny w postaci pestek dyni; są one jego najbogatszym źródłem, bo aż do 200 mg w 1 kg pestek. Cynk zwiększa odporność, działa korzystnie na paznokcie i skórę. Pestki dyni są bogate w fitosterole (obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nowotworom prostaty), magnezu (chroni przed przedwczesnym zmęczeniem i powstawaniem kamieni nerkowych), selenu (ważny antyoksydant!), witamin z grupy B oraz witaminy E. Pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną. Uważa się, że konsumpcja ich poprawia nastrój i zmniejsza depresję. Czyli mamy naturalny antydepresant. Pestki mogą być także pomocne w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, wypadaniu włosów, a także w chorobie miażdżycowej.
Pestki sprawdzają się jako wartościowy dodatek do musli, owsianek, sałatek, a także zup.
Dynia – magiczny afrodyzjak.
Spożywanie dyni (a zwłaszcza jej pestek) korzystnie działa na procesy reprodukcyjne. Warto wspomnieć, że dynię uznaje się także za jeden z afrodyzjaków, czyli różnorodnych alkaloidów, olejków eterycznych, witamin i feromonów o działaniu pobudzającym popęd seksualny. Wśród afrodyzjaków wyróżnić można różne mięsa, owoce morza, pomidory, seler, mak, zioła (bazylia, lubczyk, imbir, goździki, cynamon, chili); kardamon, ananas, awokado, bataty, pieprz oraz dynię. Dynia zawiera tokoferol, czyli witaminę płodności.
Jak przygotowywać dynię?
Dynię możemy gotować, zapiekać, smażyć, marynować. Przygotowuje się z niej pyszną zupę, racuchy, gulasz, dodaje do ciast, pierogów, naleśników, sałatek warzywnych i owocowych. Powstają z niej smaczne dżemy, marmolady, konfitury. Dobrze komponuje się z jabłkiem, gruszką, śliwkami, truskawkami, marchewką i pomidorami. Może być wykorzystywana do dań mięsnych, ryb, makaronów i ryżu.