Kwaśny smak lata – czerwone porzeczki. Właściwości odżywcze i zdrowotne porzeczek

238
Rate this post

Dziś kilka słów o kolejnych skarbach lata – porzeczkach! Lubicie?

Dlaczego porzeczki są zdrowe?

Czerwone porzeczki są niezwykle wartościowe pod względem odżywczych. Zawierają m.in pektyny i polifenole, a także mają w swoim składzie witaminę C, PP, żelazo, potas i garbniki.

Mimo, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż porzeczki czarne, rekomenduje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu sercowo-naczyniowego, czy dla wzmocnienia układu odpornościowego.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)

✔Wartość energetyczna – 65 kcal

✔Białko ogółem – 1.4 g

✔Tłuszcz – 0.20 g

✔Węglowodany – 13.80 g

✔Błonnik – 4.3 g

Do czego wykorzystuje się porzeczki?

Czerwone porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego w medycynie naturalnej surowe owoce stosuje się je do produkcji leczniczych soków czy win.

Poprzedni artykułBaleronowa i PMS
Następny artykułCudowne właściwości lecznicze imbiru
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com