Owoc kaki – dlaczego warto jeść persymonę? Właściwości odżywcze i zdrowotne. 

282
Rate this post

Owoc kaki czyli inaczej Persymona, nazywana jest też hurmą lub hebanowcem. Jej właściwości odżywcze i lecznicze znają od dawna mieszkańcy Chin i Japonii, skąd też pochodzi.

Czym charakteryzuje się kaka?

Persymona kształtem przypomina trochę pomidora, jest żółto-czerwoną, stożkowatą lub spłaszczoną jagodą. Owoc ma zazwyczaj cztery listki. Dzieli się na dwie odmiany, z czego jedna charakteryzuje się bardziej cierpkim smakiem.

Dlaczego warto spożywać persymonę?

Owoc kaki jest źródłem witaminy A i C. Zawiera także obfitość związków fitochemicznych – flawonoidy, karotenoidy: beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, polifenole (szczególnie dużo ich znajduje się w skórce), które mają działanie przeciwutleniające. Obecne są także katechiny, gallokatechiny, kwas betulinowy. Persymona jest również źródłem błonnika pokarmowego. Świeże owoce zawierają wiele składników mineralnych takich jak potas, magnez, miedź oraz fosfor.Wartość energetyczna – 70 kcal / 100 gBłonnik – 3.6 g / 100 g

Badania wskazują, że wyciąg z persymony ma właściwości antynowotworowe – może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (czyli zaprogramowaną śmierć komórkową). Jak wynika z badań japońskich naukowców wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (jak galusan epigallokatechiny – EGCG) hamowały wzrost komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T w sposób zależny od dawki.

U osób, których dieta została wzbogacona o persymonę zauważono znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. Czyli to na pewno dobry owoc do włączenia do diety dla osób z problemami lipidowymi.

Obecne w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe widzenie, zwłaszcza o zmierzchu. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a także może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Jakie kaki wybierać?

Przy zakupie kaki (są dostępne np. w Lidlu i Biedronce) wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie kupuj owoców kaki bez zielonych liści na wierzchołku. Jeśli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, aby dojrzały. Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce.

Jak obrać i zjeść owoce?

Najpierw pozbądź się liści, potem umyj owoc, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Miąższ kaki jest słodki (w smaku przypomina nieco śliwkę, dynię czy brzoskwinię, niektórzy wyczuwają posmak gruszki, dyni, pomidora lub moreli – chyba co osoba to inny posmak), lekko twardy. Sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Fajnie uzupełnia smak owocowych sałatek, owsianek, musli, jogurtu naturalnego, deserów lodowych lub bitej śmietany. Sezon na kaki trwa od października do grudnia, więc korzystajcie!