Skąd się biorą wzdęcia?

343
Rate this post

Nieprzyjemny ucisk i uczucie pełności, duży i twardy brzuch powodują dyskomfort u wielu Polaków. Przyczyn wzdęć jest wiele, z czego przede wszystkim są one wynikiem nieodpowiedniej diety. Warto jednak wiedzieć, co poza nią jest ich powodem – nieraz są one zwiastunem poważniejszych chorób.

Według statystyk problem wzdęć dotyka nawet jednej trzeciej ludności, a w szczególności kobiet, u których ze względu na budowę anatomiczną jamy brzusznej pojawiają się one częściej. Wzdęcia są objawem nagromadzenia się gazów w jelitach, co nasila się w szczególności po posiłkach. Wzdęcie nie oznacza przy tym koniecznie powiększenia się obwodu brzucha, ponieważ aż u jednej czwartej osób nie obserwuje się takiego symptomu.

Nieodpowiednia dieta

Najczęściej powodem wzdęć są napoje gazowane. Zawarty w nich dwutlenek węgla powoduje rozpychanie ścianek jelit, a cukry przyspieszają procesy fermentacji, które również sprzyjają nadmiernej produkcji gazów. Również wzdęcia mogą pojawić się przy spożywaniu zbyt wielu potraw słodkich, nadmiernej dawki białka w diecie, na przykład przy popularnej diecie Dukana, dodatkowo też przy spożywaniu strączków – fasoli, grochu, poza tym kapusty, kalafiorów lub brukselki. Zwiększone gromadzenie się gazów w jelitach powoduje także alkohol, głównie piwo i czerwone wino. Warto pamiętać o tym, że wzdęcia często towarzyszą zaparciom, więc należy ograniczyć w diecie pokarmy, które mogą je wywoływać.

Schorzenia sprzyjające wzdęciom

Gdy zmiana diety nie pomaga, wtedy problem może być bardziej złożony i dotyczyć różnych chorób układu pokarmowego. Wzdęcia pojawiają się przy zespole jelita drażliwego, zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, zaburzeniach motoryki przewodu pokarmowego, na przykład przy spożywaniu niektórych leków, chorobach tarczycy, twardzinie układowej, neuropatii trzewnej przy cukrzycy. Wzdęcia mogą być też spowodowane lambliozą.

Uwaga na nietolerancję pokarmów

Z dietą związana jest ponadto tematyka nietolerancji pokarmowych, których objawem są częste wzdęcia o niewiadomej przyczynie. Dolegliwości są powszechne przy nietolerancji laktozy, fruktozy oraz przy celiakii – nietolerancji glutenu. Zaburzenia wchłaniania mogą być przy tym przyczyną niewydolności trzustki, stanów zapalnych jelit.

Jak rozprawić się ze wzdęciami?

Oprócz modyfikacji diety oraz wizyty u lekarza można warto także działać błyskawicznie, by przestać odczuwać dyskomfort. Najlepsze rezultaty dają środki zawierające symetykon, na przykład Espumisan Max. Związek ten posiada zdolność rozbijania i rozpraszania gazów nagromadzonych w układzie pokarmowym, a przy tym może być stosowany bez ograniczeń wiekowych, zdrowotnych i nawet z innymi lekami.