Światowy Dzień Żywności czyli jak marnować mniej

208
Rate this post

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. A więc mój post wpisuje się doskonale w tematykę. Zachęcam Was do wspierania Banków Żywności, zwłaszcza z mojego rodzinnego miasta – szukajcie i wspierajcie Bank Żywności Ciechanów.

Ile żywności marnujemy?

Kilka tygodni temu miałam okazję opisywać najnowsze badania na temat marnowania żywności. Naukowcy z Ohio State University wykazali, że Amerykanie wyrzucają o wiele więcej żywności, niż się tego spodziewają, a samo marnotrawstwo żywności jest częściowo skutkiem tego, że konsumpcji nie rozumują oznakowań przydatności do spożycia na etykietach produktów. Badani spodziewali się zjedzenia 97% produktów mięsnych w swoich lodówkach – w rzeczywistości jedli około połowy tego. Sądzili także, że zjedzą 94% warzyw, podczas gdy zjadali tyko 44%! Przewidywali również, że zjadą około 71% owoców i 84% produktów mlecznych, ale spożywali odpowiednio tylko 40 i 42%. Wyniki badania pochodzą z USA, jednak możemy je przełożyć na warunki europejskie, a także polskie – my Polacy też mamy swoje za uszami, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia. W analizie z 2018 roku opublikowanej w „Waste Management” stwierdzono, że gospodarstwa domowe Unii Europejskiej wytwarzają na osobę rocznie około 35,3 kg odpadów składających się ze świeżych owoców i warzyw, z czego można byłoby uniknąć 14,2 kg tych odpadków.

A więc co można robić, aby marnować mniej żywności?

1) rób przemyślane zakupy – bezmyślnie nie łap się na promocje w markecie, do sklepu wybieraj się z listą zakupów. I najważniejsze – nigdy między sklepowymi półkami głodny, bo bardzo prawdopodobne, że wyjedziesz ze sklepu z koszykiem pełnych smakołyków, ale niekoniecznie potrzebnych. Pamiętasz akcję Lidl Polska o samotnych bananach? To ciągle aktualne.

2) planuj posiłki – rada, która ściśle łączy się z przemyślanymi zakupami – jeśli rozplanujesz mniej więcej posiłki na najbliższe dni będziesz wiedzieć co zużyjesz i co faktycznie zjesz. Po drugie zaoszczędzisz na zakupach i na czasie.

3) przechowuj tak, aby żywność jak najdłużej zachowywała świeżość – ważna jest wiedza jak w jakich warunkach najlepiej przechowywać dany pokarm. Często wyrzucamy ogromne ilości owoców i warzyw, a zapobiegać można temu prostym zabiegiem – wystarczy nauczyć się co przechowujemy poza i w lodówce. Dobrą metodą jest też konserwowanie, mrożenie, suszenie – wiele pokarmów zostanie wtedy z nami na dłużej.

4) w miarę możliwości wykorzystuj resztki – bądź kreatywny kuchni. Zostało Ci pół puszki fasoli po przygotowaniu sałatki? Zrób pyszną pastę na kanapki. Banany mają dużo brązowych kropek? Super, są znacznie słodsze od tych zielonych i śmiało możesz przygotować z nich chlebek bananowy, lody albo możemy zastąpić nimi jajko w wypiekach. A jeśli mało Ci pomysłów zapoznaj się z bulionem gospodarskim.