Zielone oczyszczenie

294
Rate this post

Zielone warzywa dostarczają naszemu organizmowi ogromną dawkę witamin i minerałów, jednakże to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać podczas codziennych posiłków.

Poza witaminami i składnikami mineralnymi, warzywa w kolorze zielonym, są bogatym źródłem polifenoli. Związki te usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki chroniąc w ten sposób nasze zdrowie. Warto również wspomnieć o tym, że rośliny zielone działają moczopędnie i wspomagają oczyszczanie organizmu. Włączając je do diety odchudzającej, możemy liczyć na łatwiejsze odchudzanie. Jeśli często goszczą na talerzu również po kuracji odchudzającej zapobiegają efektowi jo-jo.

Tym samym należy zadbać o to, by na talerzu jak najczęściej gościły:

  • Ogórki – ich główną zaletą jest bardzo mała kaloryczność, co z pewnością jest ważne dla osób odchudzających się. Poza tym ogórki działają moczopędnie, a tym samym ułatwiają pozbycie się z organizmu nadmiaru wody.
  • Brokuły – to doskonały dostawca witamin A, B i C. Wybierając to warzywo na obiad, warto pamiętać, że im ciemniejszy kwiat, tym więcej jest w nim wymienionych witamin.
  • Nać pietruszki – można ją uprawiać nawet w doniczce na oknie, to jednak tylko jedna zaleta tego warzywa. Jedząc ją dostarczamy organizmowi ogromną dawkę witaminy A i C, a do tego całą masę różnych związków mineralnych.
  • Seler naciowy – to warzywo dostarcza organizmowi dużą ilość magnezu, potasu i cynku. Dodatkowym jego atutem jest działanie moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn.