Wafle ryżowe a dieta bezglutenowa – dlaczego warto je wypróbować?

204
Rate this post

Dieta bezglutenowa wielu osobom kojarzy się z koniecznością rezygnacji z wielu naturalnych produktów. Uspokajamy – diabeł nie zawsze jest taki straszny, jakim go malują. To prawda, jadłospis eliminujący gluten wyklucza wiele zbóż, ale wciąż dopuszcza kukurydzę i ryż oraz produkty naturalne, w których te stanowią główny składnik. Stosujesz dietę bezglutenową i zastanawiasz się, jaką zdrową przekąskę włączyć do jadłospisu? Koniecznie wypróbuj pyszne wafle ryżowe!

Gluten, grupa białek występujących w życie, jęczmieniu, pszenicy i jej odmianach, nie ma dobrej prasy. Nietolerancja glutenu dotyczy coraz większej liczby osób, u których lekarze stwierdzają celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten. Dodatkowo coraz częściej mówi się o potencjalnej szkodliwości glutenu także dla osób zdrowych. Nic dziwnego, że diety eliminujące ten składnik cieszą się coraz większą popularnością. Na szczęście chcąc pozbyć się glutenu ze swojego jadłospisu, nie trzeba rezygnować ze wszystkich produktów zbożowych. Wafle ryżowe można bez przeszkód włączyć do menu diety bezglutenowej

Wafle ryżowe w diecie bezglutenowej? Możesz zajadać się nimi bez obaw

Wafle ryżowe to przede wszystkim smaczna, lekka przekąska. Warto jednak wspomnieć, że tak samo dobrze sprawdzają się jako produkt alternatywny dla tradycyjnego pieczywa. Kanapki przygotowane na bazie chrupiących wafelków są mniej kaloryczne i przede wszystkim nie zawierają glutenu. Obfitują za to w błonnik pokarmowy i zawierają sporo białka. To sprawia, że są pożywne i skutecznie zaspokajają uczucie głodu.

Czy wszystkie wafle ryżowe są pozbawione glutenu? Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Czyste wafle ryżowe nie mogą zawierać tego składnika. Praktyka pokazuje jednak, że w niektórych przypadkach jest inaczej. Niektórzy producenci informują o zawartości glutenu, inni wskazują, że gluten może być obecny w produkcie. Dzieje się tak, ponieważ często stosuje się substancje aromatyczne i inne dodatki pochodzenia jęczmiennego lub pszennego. Warto zwrócić na to uwagę. Chcesz mieć pewność, że wafle mogą być bezpiecznie spożywane. Wybierz takie, na opakowaniu których widnieje oznaczenie „gluten free”. Jeszcze lepiej, gdy produkt jest certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Ochota na coś lekkiego i słodkiego? Sięgnij po wafle ryżowe z czekoladą! 

Dla osób unikających glutenu bezpieczne są nie tylko tradycyjne ryżowe przysmaki, ale także wafle ryżowe w czekoladzie. Mają ten sam skład, co ich odpowiedniki bez polewy. Także obfitują w cenne składniki odżywcze, są pożywne i jednocześnie lekkie, ale cienka warstwa pysznej czekolady zdecydowanie odmienia ich charakter, zmieniając prostą przekąskę w słodycze najwyższej jakości, które można spożywać bez wyrzutów sumienia (oczywiście przy zachowaniu zdrowego umiaru).

Wafle ryżowe w czekoladzie nie tylko smakują wyśmienicie, ale też pięknie prezentują się na stole. To czyni je idealną przekąską imprezową, dla gości unikających glutenu i nie tylko dla nich.