Kofeinę możemy znaleźć w wielu roślinach i ziarnach w ponad 60 gatunków roślin na świecie.
Do produktów dostarczających naturalne źródła kofeiny zaliczyć można:
- kawę,
- herbatę,
- orzeszki Cola,
- kakao,
- czekolada,
- guarana.
Guarana jest rośliną pnącą o czerwonych owocach przypominających kształtem oraz gabarytami jagody. Nasiona guarany rosną w Brazylii i Wenezueli, zawierają one substancję chemiczną podobną do kofeiny i o porównywalnym działaniu. Jeden gram guarany może zawierać 40 mg kofeiny.
Inną grupą produktów stanowią produkty, do których została dołączona czysta kofeina:
- apoje typu Coca-cola, Pepsi,
- apoje energetyzujące typu Red bull, Tiger,
- preparaty wspomagające odchudzanie,
- środki przeciwbólowe,
- gumy do żucia z kofeiną,
- cukierki z kofeiną,
- napoje z guaraną.
Napoje | Zawartość kofeiny mg
|
Kawa 240 ml | 100-150 |
Kawa rozpuszczalna 150 ml | 43 |
Herbata 160 ml | 40-50 |
Coca- cola 330 ml | 31-35 |
Napoje energetyzujące 250 ml | 80 |
Czekolada 30 g | 5 |
Warto pamiętać, że zawartość kofeiny w kawie parzonej lub herbacie różni się w zależności od marki danego produktu spożywczego.
Moc kofeiny w organizmie…
Napar z kawy i herbaty już po 2-3 minutach parzenia zawiera 80% kofeiny. Kofeina szybko się wchłania z przewodu pokarmowego, osiągając jej maksymalne stężenie już po 20 minutach po spożyciu. Czas połowicznego rozpadu kofeiny jest od 30-50% krótszy w stosunku do niepalących, co oznacza, że potrzebują oni większych ilości kofeiny. Ponadto u kobiet, które stosują doustne środki antykoncepcyjne, czas rozpadu kofeiny jest dwukrotnie dłuższy niż u kobiet ich nie przyjmujących.
Każdy z nas sięga po dawkę kofeiny głównie w celu zniwelowania uczucia senności i zmęczenia. Kofeina i jej metabolity wywołują silne działanie na nasz organizm.
Do głównych funkcji kofeiny można zaliczyć:
- pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego,
- pobudzą pracę kory mózgowej,
- zwiększa sprawność myślenia, ,
- przyspiesza przemianę materii,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- wykazuje działanie moczopędne,
- znosi uczucie zmęczenia i senności,
- zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego.
Przedawkowanie kofeiny…
Jak wiadomo…wszystko powinno być spożywane w umiarze. Nadmiar kofeiny może stanowić czynnik zagrożenia zdrowia. Maksymalna dawka kofeiny przy podaniu doustnym wynosi 1,5 g, natomiast przy podaniu podskórnym 500 mg. Z kolei dawką śmiertelna wynosi 10-12 g. W stanach ostrego zatrucia kofeiną występują stany silnego pobudzenia psycho-ruchowego. Zatrucie spowodowane kofeiną mogą objawiać się nudnościami, bólem głowy, bezsennością, tachykardią, zaburzeniami rytmu serca oraz drażliwością.
Jakie zagrożenia niesie nadmiar kofeiny?
Opinii o możliwości uzależnienia się od kofeiny nie potwierdzają żadne badania naukowe. Można jedynie przyzwyczaić się do rytuału kofeinowego. Negatywne działanie kofeiny wpływa na:
- choroby serca,
- nadciśnienie tętnicze,
- osteoporozę,
- może powodować trudności z zajściem w ciąże,
- zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,
- sprzyja bólom nadbrzusza,
- powoduje zgagę, chorobę refluksową przełyku poprzez zmniejszenie napięcia zwieracza dolnego przełyku, co sprzyja zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku.
Badania dowodzą, że kofeina wypłukuje wapń i magnez, co sprzyja wystąpieniu osteoporozy. Warto zaznaczyć, że spożycie wapnia poniżej 800 mg na dzień oraz picie 2-3 filiżanek dziennie kawy może wtedy powodować zwiększoną utratę masy kostnej. Dawka 2-3 filiżanek jest uznawana za maksymalną bezpieczną ilość, biorąc pod uwagę odpowiednią dobraną dietę pokrywającą w pełni nasze dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i mineralne. Bardzo często kofeina jest stosowana w przypadku wielu kuracji odchudzających jako środek powodujący przyspieszenie przemiany materii.
Pamiętaj!
- Pij kawę parzoną przy użyciu filtra, gdyż to on właśnie zatrzymuje większość niepożądanych substancji kawy.
- Nie pij więcej niż 2-3 szklanki kawy dziennie.
- Jeżeli masz nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu lub homocysteiny lepiej zrezygnuj z picia kawy.
- Jeżeli cierpisz na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wybieraj kawy łagodne, niskodrażniące, które zapobiegną wzdęciom oraz zgadze.
- Jeżeli jesteś w ciąży ogranicz spożycie kawy, ze względu na jej niekorzystny wpływ na Twoje dziecko.
- Nie podawaj kawy dzieciom, w przyszłości same i tak jej spróbują.