Kto marzy o szczupłej sylwetce z pewnością słyszał o dobroczynnych właściwościach ananasa. Jest on składnikiem wielu preparatów odchudzających. Przyjrzyjmy się więc mu bliżej.
Ananas kocha tropiki, najwięcej jest go na Hawajach. Ciekawy jest fakt, że czasem zdarza się, że owocostan dojrzewa nawet 3 lata. (licząc od posadzenia). Owoc jest bardzo soczysty, słodko-kwaśny i bardzo aromatyczny.
W miąższu owocu znajduje się sacharoza (oraz niewielkie ilości innych cukrów). Znajdziemy tu związki azotowe, kwasy owocowe (cytrynowy), związki potasu, miedzi, witaminę C. Ananas zawiera bromelinę. Czym ona jest? Jest to mieszanina enzymów (podobnych do papainy i pepsyny), mających działanie przeciwzapalne, likwiduje również obrzęki. Uważa się, że bromelina wspomaga odchudzanie, między innymi dzięki temu,że szybciej trawi się białko. Enzym ten znajduję się jednak tylko w świeżych owocach, nie puszkowanych. Dodawanie ananasa do codziennej diety sprzyja więc gubieniu zbędnych kilogramów.
Zaleca się wiec picie soku z ananasa przy schorzeniach jelit, żołądka (poza nadkwasotą), wątroby czy nerek. Ananasa powinny też spożywać osoby ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.