Historia jabłka w Polsce sięga 800 lat p.n.e., a wiemy to dzięki archeologom, którzy badając wykopaliska w Biskupinie natrafili na nasiona pierwszych jabłoni. Dieta jabłkowa była znana już w średniowieczu. Także całkiem nieźle jeśli chodzi o zasięg historyczny. A jabłonie ochoczo rosną w klimacie umiarkowanym, zatem nic dziwnego, że Polska należy do krajów znanych z pysznych jabłek. Obecnie wyróżniamy około 100 gatunków i 7500 tysiąca odmian jabłek. Jabłka możemy spotkać najczęściej w kolorze czerwonym, czerwono-pomarańczowym, zielonym, pomarańczowym.
Właściwości jabłek na diecie
Jabłko oprócz specyficznego wyglądu, którego nie da się pomylić z żadnym innym, posiada bardzo szczególe właściwości. Regularne spożywanie jabłek pozwala pozbyć się resztek przemiany materii. Dzięki dużej zawartości błonnika, osoby, którym nie jest obca dieta jabłkowa, wiedzą, że te cudowne polskie owoce powodują bardzo pożądane uczucie sytości. Dzięki czemu, łatwiej jest znosić rygor. Jabłko, lądując w żołądku tworzy żelową masę. Stąd uczucie napełnienia. Nie jest tajemnicą, że sok z jabłek pomaga pozbyć się zaparć. Dieta jabłkowa nie tylko pozwala na oczyszczenie organizmu z resztek przemiany materii, ale obniża poziom cholesterolu. Jabłko wiąże toksyny, metale ciężkie i usuwa je z organizmu. Jeśli jesteśmy fanami pieczywa lub mięsożercami, jabłka sprzyjają zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Obniżają ciśnienie, pozwalają zmniejszyć obrzęki. Działają przeciwrodnikowo i antyrakowo.
Zastosowanie jabłek i korzyści ze stosowania diety jabłkowej
Z jabłek można zrobić prawie wszystko, od ciast, przetworów, soków, octu, sałatki, desery na alkoholu kończąc. W kuchni są niezastąpione jako dodatek do surówek oraz jako przekąski między posiłkami. W związku z tym dieta jabłkowa nie będzie stanowić problemu. Na pewno nie ze względu na trudną dostępność tego owocu. Nie da się też nie wspomnieć, o tym, że dieta jabłkowa jest jedną z najtańszych diet, na którą może sobie pozwolić każdy. Zwłaszcza w sezonie należy i powinno się korzystać z dobrodziejstw natury. Korzyściami jakie daje dieta jabłkowa są: szybka utrata wagi, oczyszczenie organizmu, poprawa wyglądu skóry, uczucie lekkości i lepsze samopoczucie.
Zasady stosowania diety jabłkowej
Decydując się na zastosowanie diety jabłkowej, należy podejść do tematu odpowiedzialnie. Jabłka nie są w stanie zastąpić wszystkich posiłków na długi czas. Jeśli przedobrzymy z dietą, możemy bardzo szybko stracić zbędne kilogramy, ale i bardzo szybko je odrobić. Najlepszym podejściem do diety, będzie podejście zdroworozsądkowe. Dieta jabłkowa powinna być przede wszystkim dietą oczyszczającą. Zatem oto zasady stosowania diety. Na menu złożonego z samych jabłek powinniśmy się zdecydować na maksymalnie 3 dni. Najlepiej w okresie urlopu, w czasie wolnym od pracy. Nie możemy też wykonywać obciążających czynności i sportu. Podczas stosowania diety, jabłka możemy spożywać w dowolnej formie i ilości. Zarówno sok ze świeżych owoców jest wskazany, jak i całe lub starte jabłka. Jeśli nie jesteśmy w stanie, mimo szczerych chęci spożywać samych jabłek, wówczas dietę modyfikujemy dodając jogurty naturalne i zielone warzywa do jadłospisu. A taką dietę stosujemy około 5 dni. Płynami dozwolonymi podczas stosowania diety jest woda i zielona herbata, w takich ilościach, które są nam potrzebne do zaspokojenia pragnienia. Po tym czasie dietę należy przerwać i powoli wrócić do starych nawyków żywieniowych. Fantastycznie by było oczywiście nie wracać do nieprawidłowego odżywiania, albo chociaż zrezygnować z nadmiernej ilości słodyczy i używek.