You are here:  / Diety / Dieta rodzinna

Dieta rodzinna

Dieta rodzinna jest bogata we wszystkie składniki pokarmowe, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Warto stosować tego rodzaju dietę regularnie, a więc np. przez dwa tygodnie, robiąc dwa tygodnie przerwy. Nie ulega żadnej wątpliwości, że do podstawowych produktów w codziennym pożywieniu należą:

  • produkty zbożowe,
  • mleko,
  • sery,
  • ziemniaki i tłuszcze w ograniczonej ilości,
  • warzywa
  • owoce,
  • nasiona roślin strączkowych.

Produkty te, spożyte w ilościach zgodnych z normami żywieniowymi, pokrywają w większości zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne i witaminy.

Warto tutaj wspomnieć o mięsie zwierząt rzeźnych, ryb i drobiu oraz ich przetworach oraz jajach, które powinny być spożywane w mniejszych ilościach, gdyż uzupełniają pokrycie zapotrzebowania głównie na białko.

Dlaczego o tym wspominamy? Dlatego, że dieta rodzinna jest dietą skierowaną dla całej rodziny, zarówno dla dorosłych, dzieci jak również dorastającej młodzieży. Powinna to być dieta oparta na ustaleniu prawidłowej racji pokarmowej i ułożeniu odpowiedniej struktury produktów żywnościowych oraz odpowiednich proporcji niezbędnych składników pokarmowych takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

Zasady stosowane w diecie rodzinnej

Jedną z głównych zasad, o której nie powinni zapominać dorośli członkowie rodziny, jest ta która głosi, że bardziej kaloryczne pokarmy powinny być spożywane przez dzieci. Mowa tutaj o produktach bogatych w białko i węglowodany. W diecie dorosłych powinny dominować witaminy oraz błonnik.

Co powinniśmy spożywać w diecie rodzinnej?

W diecie rodzinnej powinny dominować przede wszystkim bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, ryby oraz owoce i warzywa. Należy spożywać spore ilości warzyw w postaci marchwi, ogórka zielonego oraz papryki. Warzywa powinno się zjadać w postaci duszonej, gotowanej na parze oraz naturalnej.

Przykładowy jadłospisy (jednodniowy) diety rodzinnej:

śniadanie:

  • kromka chleba pełnoziarnistego z pastą jajeczną i zielonym ogórkiem.

drugie śniadanie:

  • szklanka soku ze świeżo wyciśniętych owoców.

obiad:

  • talerz zupy warzywnej z dodatkiem łyżeczki oliwy oraz żółtka,
  • ziemniaki upieczone we folii lub ugotowane w mundurkach,
  • surówka ze świeżych warzyw.

kolacja:

  • omlet z groszkiem i szczypiorkiem.

W kwestii napojów warto popijać wodą niegazowaną, zieloną lub ziołową herbatką.