Podwyższony poziom trójglicerydów: objawy i skutki

228
Rate this post

Najnowsze badania wskazują, że trójglicerydy są równie dużym zagrożeniem dla układu krążenia jak cholesterol. Ich podwyższony poziom zwykle idzie w parze z otyłością, dlatego przybierając na wadze, warto sprawdzić ich stężenie. Lepiej tego nie lekceważyć, bo przekroczenie normy bywa przykre w skutkach.

(Nie)słodkie życie

Podwyższone trójglicerydy praktycznie w każdym przypadku mają związek z zaburzeniami metabolicznymi. Najpowszechniejszym zaburzeniem metabolicznym w społeczeństwach wysoko rozwiniętych cywilizacyjnie jest otyłość. U osób z nadwagą poziom trójglicerydów jest zwykle znacznie podwyższony, jednakże prawidłowa masa ciała wcale nie gwarantuje niskiego poziomu trójglicerydów we krwi.

Istotne jest nie tylko ile, lecz także co jemy. Organizm nie podziela naszego zamiłowania do słodyczy, białego pieczywa, tłustego mięsa. Część winy spada na geny, bo prawie co czwarta kobieta z tą przypadłością ma prawidłową wagę, ale odziedziczyła po rodzicach skłonność do zaburzeń metabolicznych. Zwiększone stężenie trójglicerydów obserwuje się także m.in. po spożyciu zbyt dużych ilości alkoholu i słodyczy. Swoje robi też wiek, bo po czterdziestce w naszym organizmie jest coraz mniej enzymów, które rozkładają trójglicerydy.

Co za dużo, to niezdrowo

Wysoki poziom trójglicerydów grozi zawałem serca albo udarem mózgu, nawet gdy poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi jest prawidłowy. A kiedy zarówno trójglicerydy, jak i LDL przekraczają normę, robi się naprawdę niebezpiecznie. Tłuszcz osadza się na ściankach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych, to zaś grozi patologicznym zwężeniem naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – chorobą niedokrwienną serca i zawałem. Czasami materiał zatorowy blokuje dopływ krwi do mózgu i wtedy dochodzi do udaru.

Przy bardzo wysokim poziomie trójglicerydów we krwi, powyżej 1000 mg/dl, znacznie zwiększa się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej. Tak wysoki poziom, utrzymujący się przez kilka miesięcy, może doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki.

Kobiety mają gorzej

Kobiety są w grupie większego ryzyka. Przy za wysokim poziomie trójglicerydów mogą cierpieć na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, zwłaszcza gdy w ich we krwi jest za mało dobrego cholesterolu (HDL). Dbając o niski poziom trójglicerydów, trzeba też uważać na niektóre leki, między innymi diuretyki i pigułki antykoncepcyjne. Stany niedoczynności tarczycy oraz doustne przyjmowanie tyroksyny (znacznie częściej dotyczy to kobiet) również mogą podwyższyć poziom trójglicerydów.

Jednakże walkę o prawidłowe stężenie cholesterolu LDL, HDL i trójglicerydów we krwi można podjąć w każdej chwili, zmieniając sposób żywienia na zdrową, zbilansowaną dietę, która pozwoli zredukować nadmierną masę ciała i poprawić ogólną kondycję organizmu.