Śliwka – jakie witaminy i składniki mineralne zawiera?
Śliwa to rodzaj krzewów i drzew z rodziny rożowatych.
Owoce te zawierają m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, a także witaminy: A, C, E i z grupy B. Śliwki są bogatym źródłem związków fenolowych. Charakteryzuje je wysoka aktywność przeciwutleniajaca. Śliwki pod tym względem przewyższają winogrona, pomarańcze, jabłka, borówki czernice czy truskawki.
Zalety spożywania śliwek:
A jakie są korzyści że spożywania tych owoców w formie świeżej lub suszonych? Są to między innymi:
– poprawa apetytu,
– poprawa profilu lipidowego krwi,
– poprawa metabolizmu lipidów i glukozy,
– poprawa regulacji wypróżnień – zapobiega zaparciom i korzystnie działa na trawienie.
Śliwki korzystnie działają także na układ nerwowy. Mają działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
W porównaniu do świeżych suszone śliwki zawierają x5 więcej witaminy A i o wiele więcej błonnika pokarmowego, żelaza i fosforu.
Pestki śliwek zawierają niebezpieczną amygdalinę – dlatego wybierając śliwli na przetwory należy preferować takie, w których pestka łatwo oddziela się od miąższu.
Nietypowy owoc – śliwkomorela!
I ciekawostka – słyszeliście kiedyś o śliwkomoreli (ang. plumcot)? Jest to hybryda moreli i śliwki – krzyżuje się wiele odmian tych owoców w celu uzyskania własnie śliwkomoreli. Ten owoc to 75% śliwa i 25% morela. Ma gładką skórkę przypominającą śliwkę. Owoce te powstały pod koniec XX w.
Przepisy ze śliwkami:
Ostatnio w moim domu rodzinnym króluje kompot ze śliwek, a wczoraj zrobiłyśmy z mamą sok! Będzie idealny na zimę. Lubicie śliwki? Po wczorajszych zbiorach w sadzie mam kilka pomysłów na fit przepisy z tymi owocami w roli głównej. Zainteresowani? Podzielę się nimi po przetestowaniu.
A tymczasem rozkoszujcie się tymi skarbami lata, jeśli macie taką możliwość. Smacznego!
P.S. W oczekiwaniu na przepisy łapcie inspirację koktajlową.
Składniki na 1-2 porcje:
– garść mirabelek,
– 2 plastry świeżego ananasa,
– garść świeżej pietruszki
– łyżeczka siemienia lnianego/nasion chia,
– szklanka wody.
Przygotowanie: umyć liście pietruszki, ananasa obrać ze skórki i wykroić twardy środek, śliwki wypestkować. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Smacznego!