Jod

332
Rate this post
Jod jest pierwiastkiem, który przede wszystkim reguluje  przemiany energetyczne.

Funkcje jodu w organizmie człowieka:

  • składnik hormonów tarczycy tyroksyny i trijodotyroniny,
  • zapobiega powstawaniu wola endemicznego,
  • konieczny do prawidłowego wzrostu,
  • reguluje osiągnięcie dojrzałości płciowej.

Źródło jodu w pożywieniu:

  • jodowana sól kuchenna,
  • ryby morskie,
  • kapusta,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • cebula,
  • rzepa,
  • pomidory.

Niedobór jodu

Niedobór jodu może objawiać się  wystąpieniem wola prostego oraz niedoczynnością tarczycy. U dzieci natomiast mogą wystąpić objawy kretynizmu.


Nadmiar jodu

Nadmiar jodu może powodować nadczynność tarczycy, wole oraz nudności, wymioty, a także biegunkę.

Poprzedni artykułCynk
Następny artykułŻelazo
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com