Żelazo

230
Rate this post
Żelazo jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład barwnika krwi- hemoglobiny. Zawarte w pokarmach żelazo jest trójwartościowe, zmienia się w żołądku w żelazo dwuwartościowe, które w jelicie cienkim po połączeniu się z białkiem tworzy ferrytynę, związek który jest stanowi formę łatwo przyswajalną oraz hemosyderynę jako kompleks żelaza z białkami, węglowodanami, lipidami. Dodatkowo żelazo jest magazynowane w wątrobie, śledzionie, nerkach oraz surowicy krwi.

Funkcje żelaza w organizmie człowieka:
  • transport tlenu w organizmie,
  • wchodzi w skład enzymów biorących udział w procesach utleniania.
Źródła w pożywieniu:

W produktach spożywczych wyodrębniamy żelazo hemowe i żelazo niehemowe, które jest trudniej wchłanialne.

Źródła żelaza hemowego, przyswajalne w 20%:

  • wątroba,
  • nerki,
  • serce,
  • mięso,
  • ryby,
  • drób.


Źródła żelaza niehemowego, przyswajalne w 5%:

  • żółtka jaj,
  • mąka,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • kasze gruboziarniste,
  • otręby pszenne,
  • warzywa zielone jak szpinak, pietruszka, szczypior, szczaw,
  • buraki.
Niedobór żelaza

Niedobór żelaza może spowodować wystąpienie niedokrwistości niedobarwliwej. Grupy najbardziej narażone na niedobór żelaza do dzieci, młodzież oraz kobiety w ciąży.


Nadmiar żelaza

Nadmiar żelaza może doprowadzić do hemochromatozy wrodzonej. W takiej sytuacji żelazo odkłada się w wątrobie, trzustce, mięśniu sercowym, stawach powodując uszkodzenie ich struktur.
Poprzedni artykułJod
Następny artykułSiarka
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com