Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek między innymi trzustki, mózgu, nerek oraz płuc oraz wielu enzymów biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych oraz kwasów tłuszczowych.
Funkcje manganu w organizmie człowieka:
- ważny dla tworzenia tkanki łącznej i kości,
- bierze udział w funkcjonowaniu mózgu i trzustki,
- odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych,
- uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych,
- skuteczny w leczeniu schizofrenii,
- konieczny jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Źródło manganu w pożywieniu:
- orzechy,
- produkty zbożowe z pełnego przemiału,
- otręby pszenne, ryżowe,
- fasola,
- groch,
- czekolada,
- herbata-napar,
- kapusta.
Niedobór manganu
Niedostateczna podaż manganu wiąże się z zaburzeniami metabolizmu, nieprawidłowa mineralizacją kości, zmniejszeniem płodności. Niedobór manganu może wywołać ubytek masy ciała, niedokrwistość, zmiany skórne, kostne oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układów krążenia, oddechowego, nerwowego.
Nadmiar manganu
Nadmiar manganu obserwuje się wyjątkowo rzadko, jedną z najbardziej narażonych grup są górnicy pracujący w kopalniach manganu. Zatrucie manganem może doprowadzić do zaburzeń psychicznych oraz może ograniczać przyswajanie w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu. Niebezpieczny jest fakt, iż nadmiar manganu może doprowadzić do zwiększonego rozpadu erytrocytów.