Siarka jest organizmowi dostarczana głównie w postaci przyswajalnych białek.
Siarka jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład aminokwasów siarkowych takich jak metionina, cysteina, cystyna oraz witamin jak tiamina, biotyna.
Dzięki tym aminokwasom siarkowym możliwe jest powstanie „wiązań dwusiarczkowych”, które są włączane w keratynową konstrukcję włosa i pełnią w niej rolę wzmocnień oraz nadają prawidłową przestrzenną budowę. Stąd dla codziennego wzrostu włosów niezbędne są aminokwasy zawierające siarkę.
Umiarkowane ilości aminokwasów siarkowych można znaleźć w pokarmach zawierających dużo białka między innymi w mięsie i jego przetworach, jajach, rybach. Znaczące ilości cystyny można znaleźć w produktach zbożowych i roślinach strączkowych, takich jak: zarodki pszenne, soja, płatki owsiane, otręby pszenne.
Ze względu na swą rolę budulcową aminokwasy siarkowe powinny być dostarczane regularnie wraz z dietą. Istnieje ścisła korelacja między odżywianiem a stanem naszych włosów, łatwo zaobserwować, że podczas kuracji odchudzających wygląd włosów ulega pogorszeniu. W takich przypadkach konieczna jest suplementacja preparatami, które zawierają cystynę i metioninę.