Potas

496
Rate this post
Potas jest minerałem występującym w organizmie w największych ilościach.

Funkcje potasu w organizmie człowieka:    

  • utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki,
  • usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu,
  • reguluje równowagę kwasowo- zasadową,
  • bierze udział w przewodnictwie nerwowym,
  • reguluje prawidłową kurczliwość mięśni,
  • odpowiada za przemiany węglowodanowe.

Źródło potasu w pożywieniu:

  • warzywa,
  • owoce,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • ziemniaki,
  • zielona pietruszka,
  • seler,
  • marchew,
  • pomidory,
  • banany,
  • kapusta,
  • pieczywo razowe,
  • kasza gryczana,
  • mleko.
Niedobór potasu

Niedobór potasu występuje rzadko, spowodowane jest to dużą zawartością tego pierwiastka w żywności. Niektóre stany jak biegunka, potliwość, stosowanie środków moczopędnych, głodzenie się, mogą odprowadzić do niedoboru potasu. W konsekwencji może dojść do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia pobudliwości nerwowo- mięśniowej.

Nadmiar potasu

Nadmiar potasu może wystąpić w niewydolności nerek, zbyt duża dawka może doprowadzić  do zatrucia oraz w niektórych przypadkach do zatrzymania akcji serca.
W przypadku osób zdrowych, nie obserwuje się objawów przedawkowania, gdyż jego zwiększone ilości są wydalane z moczem.

Poprzedni artykułSód
Następny artykułMagnez
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com