Potas jest minerałem występującym w organizmie w największych ilościach.
Funkcje potasu w organizmie człowieka:
- utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki,
- usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu,
- reguluje równowagę kwasowo- zasadową,
- bierze udział w przewodnictwie nerwowym,
- reguluje prawidłową kurczliwość mięśni,
- odpowiada za przemiany węglowodanowe.
Źródło potasu w pożywieniu:
- warzywa,
- owoce,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- ziemniaki,
- zielona pietruszka,
- seler,
- marchew,
- pomidory,
- banany,
- kapusta,
- pieczywo razowe,
- kasza gryczana,
- mleko.
Niedobór potasu
Niedobór potasu występuje rzadko, spowodowane jest to dużą zawartością tego pierwiastka w żywności. Niektóre stany jak biegunka, potliwość, stosowanie środków moczopędnych, głodzenie się, mogą odprowadzić do niedoboru potasu. W konsekwencji może dojść do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia pobudliwości nerwowo- mięśniowej.
Nadmiar potasu
Nadmiar potasu może wystąpić w niewydolności nerek, zbyt duża dawka może doprowadzić do zatrucia oraz w niektórych przypadkach do zatrzymania akcji serca.
W przypadku osób zdrowych, nie obserwuje się objawów przedawkowania, gdyż jego zwiększone ilości są wydalane z moczem.