Dlaczego czereśnie są takie cenne w diecie odchudzającej? Przyjrzyjmy się tym owocom. Głównym ich składnikiem jest…woda. Czereśnie zawierają stosunkowo dużo potasu a także witaminy C,A i z grupy B. Oprócz potasu zasobne są w inne składniki mineralne- żelazo, wapń, miedź, fosfor. magnez i nie tylko.
Czereśnie zawierają bardzo cenny składnik, dzięki któremu owoce te zaleca się przy artretyzmie (forma reumatyzmu). Tym składnikiem jest kwas pantotenowy. Jego działanie polega na aktywowaniu enzymu, który odpowiedzialny jest za usuwanie wody z organizmu. Wzmaga też funkcjonowanie wielu gruczołów wydzielania wewnętrznego. Zawartość tego kwasu w owocach jest o tyle cenna, iż zjadanie ich na surowo, zmniejsza stratę tegoż kwasu. Jest to wrażliwa witamina, nie tylko na temperaturę ale także na inne procesy przetwórcze.
Warto podkreślić, że zarówno czereśnie jak i wiśnie są bardzo zasobne w jod.
A gdzie odchudzanie? Środkiem odchudzającym są…ogonki! zarówno czereśni jak i wiśni- zawarty w nich składnik jest cenionym środkiem odchudzającym.