Nasze poczciwe otręby…powstają przy mieleniu zboża. Gdy odkryto ich właściwości zdrowotne, szybko stały się produktem zalecanym przy wszelkich schorzeniach cywilizacyjnych. Dlaczego? Otręby sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej- a ona jest potrzebna do syntezy niektórych witamin a także stwarza warunki, które są niekorzystne dla rozwoju raka.
Błonnik jaki zawarty jest w otrębach to doskonała „miotełka”, która wymiata z organizmu zbędne produkty przemiany materii. W efekcie nie cierpimy ani na zaparcia, ani też na biegunki. Regularne i prawidłowe opróżnianie jelit to także profilaktyka antyrakowa. To nie wszystko- czynniki kancerogenne (rakotwórcze) są ograniczone poprzez „rozmiękczanie” masy jedzeniowej w żołądku.
Jak działa błonnik na nasz organizm? Chroni nie tylko przed zachorowaniem na raka , usuwa również nadmiar cholesterolu.
Czy otręby odchudzają? Tak! Dlaczego? wypełniają żołądek ale nie tuczą- oto sekret. Już 3 łyżeczki otrąb dziennie mogą mieć działanie profilaktyczne. Zalecane są otręby pszenne- można je uprażyć, zmielić lub zmiksować i dodawać do różnych dań- jako posypka do chleba, do sałatek, jogurtu, sosów, farszów mięsnych, ciast itd.
Przy odchudzaniu otręby powinno się jadać tuż przed posiłkiem. Nie powinno się ich słodzić-wówczas antyrakowy selen zawarty w otrębach nie jest rozłożony przez cukier.Wystarczą 1-2 łyżeczki otrąb przy 3 posiłkach w ciągu dnia, by uzyskać pożądany efekt. Oczywiście warto stosować różne rodzaje błonnika- zjadać pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, warzywa i owoce.