Kobiety w ciąży, choć mówi się, że nie powinny zmieniać zbytnio swojej codziennej diety, jednakże powinny bardzo dbać o siebie, stan swojego zdrowia, dobre samopoczucie i odpowiednie odżywianie, które zapewniłoby zarówno jej, jak i dziecku odpowiednią ilość koniecznych składników odżywczych. Dlatego też stworzona została dieta dla ciężarnych.
Dieta ta jest pełnowartościowa, jeśli chodzi o względy odżywcze, a jednocześnie wysokobiałkowa i małosolna. Posiłki w tym wypadku muszą być urozmaicone, najlepiej bogate w produkty naturalne, mało przetworzone. Powinno się wypijać średnio półtora litra płynów na dobę, z czego około pół litra to powinny być soki owocowe. W ostatnim trymestrze spożywanie płynów powinno być ograniczone do 1,2 litra dziennie. Niewskazane jest picie mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych ani alkoholowych. Odpowiednia dieta zapobiega zatruciu ciążowemu, a także obrzękom, które powstają na przykład przy spożywaniu nadmiaru bądź zbyt słonych potraw. Nie może w diecie zabraknąć również składników bogatych w cynk i jod, które odpowiadają chociażby za odpowiednią pracę tarczycy oraz rozwój umysłowy dziecka.
Wśród głównych przekaźników niektórych pierwiastków odżywczych są: zawierające wapń – nabiał, sardynki, chleb pełnoziarnisty, warzywa ciemnozielone, orzechy; zawierające kwas foliowy – warzywa zielonolistne, rośliny strączkowe, brokuły, kiełki pszenicy, mąka i jej przetwory, wątroba, pomarańcze; zawierające magnez – płatki owsiane, kasza gryczana, otręby pszenne, groch, fasola, soja, kakao, gorzka czekolada, orzechy, suszone owoce; zawierające żelazo – pietruszka, szpinak, papryka, fasola, mięso wołowe, wątroba wieprzowa, żółtko jaj, płatki owsiane, śledzie, soja, proso, ziarno sezamowe.
Często pytania pojawiają się o wpływ na posiadanie chłopca lub dziewczynki. Rzeczywiście istnieją pewne składniki odżywcze, pewne rodzaje diet, które sprzyjają wniknięciu do wnętrza komórki jajowej plemnikom żeńskim bądź męskim, poprzez lekką zmianę składu chemicznego samej komórki jajowej. Na przykład, aby urodzić dziewczynkę powinno się spożywać dużo nabiału, potraw mącznych, kaszy mannej, warzyw (szczególnie zielonego groszka, cebuli), owoce (jabłka, gruszki, mandarynki, banany), a powinno się unikać soli, kawy, herbaty, soków owocowych, ryb solonych i marynowanych, szpinaku, kapusty, suszonych owoców, grochu i fasoli. Z kolei, aby urodził się chłopiec zalecane jest spożywanie dużych ilości soków owocowych i warzywnych, napojów gazowanych, solonego masła, ryb, płatków kukurydzianych, suszonych warzyw i owoców, korniszonów, oliwy, oleju i bezmlecznej margaryny, a powinno się unikać zbyt dużych ilości mleka i jego przetworów, owoców morza, razowego chleba, warzyw (sałaty, kalafiora, szpinaku, kapusty, rzeżuch), musztardy i czekolady.
Przykładowy ogólny jadłospis w diecie dla ciężarnych może się przedstawiać następująco: śniadanie – mleko z musli, drugie śniadanie – kanapki z twarożkiem, pomidorem, szczypiorkiem, herbata, obiad – wątróbka duszona z cebulką, ziemniaki, brokuł i herbata, podwieczorek – jogurt i banany, kolacja – makrela z chlebem i herbata.