Antycellulitisowa dieta dla każdej kobiety

538
Rate this post

We współczesnym świecie coraz więcej kobiet skarży się na występowanie cellulitu, który często utrudnia im normalne funkcjonowanie, przede wszystkim ze względu na samą świadomość jego istnienia. Jednocześnie kobiety mają wrażenie, że się starzeją, że stają się mniej atrakcyjne i nie powinny pokazywać swojego ciała. Stosowane są wtedy liczne środki farmakologiczne, maści, tabletki, fitness, masaże, a nawet hormony, które mają w tym pomóc. Jednakże jest jeszcze jedno rozwiązanie, a mianowicie specjalna dieta antycellulitisowa.

Opiera się ona przede wszystkim na ograniczeniu spożywania dużych ilości węglowodanów oraz tłuszczy, z wyjątkiem omega-3, omega-6 oraz omega-9, które są wręcz wskazane w tym przypadku. To one właśnie usprawniają działanie organizmu, przyspieszając metabolizm i pomagają w walce z odłożonym i ciągle odkładającym się tłuszczykiem. Dieta antycellulitisowa jest zaplanowana na pięć dni. Dzień szósty jest zaplanowany na picie półtora litra soku owocowego, najlepiej pomarańczowo-marchwiowego.

Na tworzenie się cellulitisu wpływają skłonności genetyczne, ale także dieta bogata w tłuszcze, węglowodany i sól, kawa, alkohol, palenie papierosów, siedzący tryb życia, zbyt ciasne ubrania, zbyt drastyczne diety odchudzające, czyli tak zwane diety „cud’, stres czy nadwaga.

Pożyteczne kwasy tłuszczowe (trzy rodzaje omega) dostępne są między innymi w:

  • omega-3: tłuste ryby, olej rzepakowy i lniany, soja, orzechy włoskie, tran
  • omega-6: pestki słonecznika, dyni, orzechy, olej z wiesiołka, ogórecznika, kukurydzy, słonecznika, soi, czarna porzeczka
  • omega-9: oliwa z oliwek, awokado, ziarno sezamu, olej rzepakowy Canova, pestki słonecznika

Przykładowy jadłospis na całe pięć dni po kolei przedstawiałby się mniej więcej tak:

  • Dzień 1: śniadanie – musli z suszonymi owocami, orzechami, płatkami owsianymi i sezamem, szklanka mleka; drugie śniadanie – sałatka owocowa z kiwi, brzoskwini, ananasa, truskawek, płatków kukurydzianych i orzechów włoskich; obiad – zapiekanka z ziemniaków, cukinii, pomidorów, zalanych sosem z jajek, mleka, przypraw i sera żółtego; podwieczorek – grapefruit; kolacja – zapiekany dorsz, brokuły gotowane na parze
  • Dzień 2: śniadanie – płatki zbożowe z otrębami owsianymi, orzechy, siemię lniane lub sezamu z jogurtem naturalnym, banan; drugie śniadanie – szklanka soku pomarańczowo-marchwiowego, banan; obiad – sałatka warzywna, pierś z kurczaka upieczona w folii, pestki słonecznika; podwieczorek – awokado; kolacja – makrela wędzona, chleb razowy, herbata z cytryną
  • Dzień 3: śniadanie – bułka pełnoziarnista z serem twarogowym ziarnistym, kiełkami pszenicy, sezamem i pestkami słonecznika; drugie śniadanie – koktajl owocowy; obiad – sałatka warzywna; podwieczorek – mandarynki; kolacja – nadziewane pomidory
  • Dzień 4: śniadanie – płatki zbożowe z otrębami owsianymi, orzechy, siemię lniane lub sezamu z jogurtem naturalnym, czarne porzeczki; drugie śniadanie – sałatka owocowa z ananasa, brzoskwini, rodzynek, orzechów włoskich; obiad – filety z tuńczyka z grilla, zapiekane ziemniaki z przyprawami, pomidory z cebulką i herbata z cytryną; podwieczorek – śliwki; kolacja – sałatka brokułowi
  • Dzień 5: śniadanie – bułka z serem, sezam, pestki pszenicy, kefir; drugie śniadanie – jogurt z bananem; obiad – łosoś, gotowana marchew, ryż brązowy i herbata; podwieczorek – melon; kolacja – makrela z chlebem i cytryną