Bieganie to bardzo popularny sport ostatnich lat, również dla amatorów. Na rynku jest kilka pozycji książkowych znanych osób, które odkryły moc biegania, stając się przykładem dla innych. Bieganie to forma sportu, dlatego wymaga też odpowiedniego przygotowania. Nie chodzi tylko o mięśnie i kondycje, ale również o odpowiednią dietę.
Co powinni jeść biegacze?
Owoce pozwalające na odnowienie energii, zwłaszcza banany, mimo wysokiego indeksu glikemicznego są idealne jako uzupełnienie potasu i magnezu. Jako owoce tropikalne nie są polecane dla osób chcących zrzucić nadmierne kilogramy.
Czekoladowe mleko – gdyż pozwala na regeneracje mięśni poddanych wysiłkowi. Oczywiście, czekoladę możemy zastąpić naturalnym kakao lekko dosłodzonym nierafinowanym cukrem.
Węglowodany w diecie osób biegających
Wszelkiego rodzaju węglowodany występujące w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach owocowych, ryżu oraz wszelkiego rodzajach kaszy. Zwłaszcza kasza jest polecana przez sportowców, która z dodatkiem świeżych owoców może stanowić pyszne energetyczne śniadanie.
W diecie dla biegaczy polecane są też nisko tłuszczowe jogurty owocowe. Również dla fanów kanapek mamy dobrą wiadomość. Podczas, gdy w większości diet specjaliści biją na alarm, że pieczywo to samo zło, jeśli tylko biegamy, absolutnie nie powinniśmy rezygnować z chleba, oczywiście najlepiej pełnoziarnistego lub swojego ulubionego z ulubionymi dodatkami, jak jajko, masło, ser biały, żółty oraz chuda wędlina.
Minerały w diecie biegaczy
Napoje izotoniczne – dla niewtajemniczonych, są to wysoko zmineralizowane napoje energetyczne, które uzupełniają utracone minerały podczas wysiłku fizycznego.
Magnez – powinien być składnikiem absolutnie uzupełnianym jeśli uprawiamy bieganie i wymagamy od organizmu dużego wysiłku. Magnez możemy znaleźć w orzechach, migdałach roślinach strączkowych lub gotowych suplementach dostępnych w każdej aptece i prawie każdej drogerii.