Osoby posiadające grupę krwi B charakteryzują się raczej dobrą odpornością na wszelkie wirusy i infekcje. Jeżeli tylko przestrzegają przypisanej im diety, mogą uniknąć wielu chorób i czuć się witalnie i w pełni sił. Jednak często występują problemy z przemianą materii, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie, spadek cukru we krwi oraz zmęczenie po posiłku. Żywność, która nasila tego rodzaju dolegliwości to: orzeszki ziemne, soczewica, kukurydza. Aby temu zapobiec należy szybko wyeliminować te pokarmy z codziennego menu oraz zwrócić uwagę na zastąpienie ich innymi, dostarczającymi równie dużych ilości składników mineralnych. U ludzi z grupą krwi B, nadrzędnym pierwiastkiem jest magnez, ponieważ kieruje on metabolizmem oraz kontroluje system nerwowy zapobiegając depresji i zmęczeniu. Aby zapewnić stały dopływ minerału do organizmu, należy spożywać większe ilości takich produktów jak migdały, banany i orzechy włoskie. Za jak najbardziej korzystne uważa się także buraki, brukselkę, kapustę, cebulę, kalafior, jagnięcina, dziczyzna. Jeżeli chodzi o napoje, aprobuje się czarną herbatę i kawę bezkofeinową oraz piwo, a nie szczególnie natomiast coca- colę, napoje gazowane oraz wodę sodową.