Dieta kopenhaska polega głównie na jedzeniu chudego mięsa, warzyw i owoców. To z nich wyczarowujemy dania tworzące nasz dzienny jadłospis, czyli śniadanie, obiad i kolację. Jest ona dość monotonna, ponieważ całkowicie eliminuje słodycze, alkohol oraz produkty zbożowe, co sprawia, że nasze menu staje się dość ubogie i mało zróżnicowane. Z dozwolonych napoi konieczna jest oczywiście woda ( minimum 2 litry dziennie ) oraz poranna kawa z dozwoloną łyżeczką cukru, która pobudzi do działania. Dzienna kaloryczność zjadanych posiłków nie przekracza około 600 kcal, dlatego też dieta daje bardzo szybkie rezultaty. Mimo swojej popularności wciąż posiada dużo przeciwników. Lekarze ostrzegają przed jej wyniszczającym wpływem na organizm, lecz zwolennicy chwalą natychmiastowe efekty kuracji oraz uregulowanie metabolizmu. 13 dni- to okres, w którym przy zalecaniu się do zastrzeżeń diety jesteśmy w stanie zrzucić od 7- 20 kg! Po jej zakończeniu możemy powrócić do starych zwyczajów żywieniowych bez niechcianego efektu jo-jo. Twórcy diety zapewniają, że jednorazowe jej zastosowanie pozwala utracić ochotę na słodycze i inne kaloryczne przekąski, nawet po jej zakończeniu. Ze względu na zwiększone ryzyko osłabienia organizmu, nie należy powtarzać diety przez okres dwóch lat. Dieta kopenhaska jest skuteczną i szybką kuracją odchudzającą, w związku z czym cieszy się dużą popularnością. Jednak, aby nie popaść w chorobę należy pamiętać o jej negatywnych skutkach i stosować ją zgodnie z zaleceniami.