Dieta owocowa przez niektórych zaliczana jest do diet wegańskich, w związku z czym nie nadaje się do ciągłego stosowania. Przy zbyt długim jedzeniu samych owoców następuje osłabienie organizmu, w tym mięśni, co jest dla nas bardzo niebezpieczne. Jednak stosowanie jej przez odpowiedni czas przynosi same korzyści; pozwala w szybkim tempie zrzucić zbędne kilogramy, oczyścić organizm z toksyn, a oprócz tego, przecież każdy z nas kocha smak świeżych, słodkich owoców. Innymi „skutkami ubocznymi” diety owocowej jest piękna, promienna cera oraz pełen energii organizm. Stosując dietę owocową, powinnyśmy przestrzegać kilku zasad. Pierwszą z nich jest pamiętanie o tym, że każdy owoc przed spożyciem musi być dokładnie umyty, najlepiej ciepłym strumieniem. Po drugie, owoce jemy ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennego błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Natomiast owoce, które nie nadają się do spożycia bez ostrugania, obieramy bardzo cienko, ponieważ tuż pod nią znajduje się najwięcej witaminy C. Oprócz świeżych owoców możemy jeść także mrożone- nie tracą one żadnych składników mineralnych. Dieta owocowa jest bardzo niskokaloryczna, więc nie musimy stosować żadnych ograniczeń w jedzeniu. Aby wypróbować skuteczność jej skuteczność i oddziaływanie na nasz organizm, najlepszym rozwiązaniem będzie przestrzeganie jej przez dwa tygodnie. Będzie to pewnego rodzaju próba dla naszego organizmu, która pozwoli nam zapobiec ewentualnym dolegliwością. Warto pamiętać także o tym, że na początku najlepiej jest spożywać owoce o większej kaloryczności jak np. banany, winogrona, czy mango, ponieważ zabezpieczy to przed nieprzyjemnym uczuciem głodu.