Dieta śródziemnomorska powstała na podstawie obserwacji odżywiania się ludzi żyjących w takich krajach jak Włochy, Turcja, Francja, czy też Afryka Północna. Dowiedziono bowiem, że produkty przez ich spożywane dają wyraźne korzyści zdrowotne. Dieta śródziemnomorska polega na dziennym dostarczaniu naszemu organizmowi około 1200 kcal, w tym zaledwie 40 g tłuszczu. Składa się z 3 głównych posiłków i dwóch przekąsek. Posiłki przygotowywane są na bazie warzyw, owoców, razowego pieczywa, jogurtów, orzechów, ryb, makaronów, kasz oraz owoców morza. Popija się je czerwonym winem, które przyspiesza przemiany metaboliczne oraz obniża poziom złego cholesterolu. Śródziemnomorski jadłospis całkowicie wyklucza pełne czerwone i białe mięso, czasami dopuszcza niewielkie ilości białego sera i mleka. Jak w każdej diecie konieczne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, czyli minimum 2 litrów dziennie. Dieta śródziemnomorska przez niektórych jest traktowana jaka styl życia, gdyż pozwala utrzymać prawidłową wagę i nie jest bardzo rygorystyczna. Charakteryzuje ją przygotowywanie zup bez zagęszczania śmietaną oraz unikanie smażenia w wysokich temperaturach. Posiłki raczej przygotowuje się na parze, gotuje, bądź piecze w folii lub na grillu. Przykładowy obiad wygląda następująco: zupa pieczarkowa, łosoś z ziołami, a do tego surówka ze świeżych warzyw. Jak widać, dieta śródziemnomorska nie wymaga zbyt wielu wyrzeczeń i jest raczej pewnego rodzaju zmianą nawyków żywieniowych. Uczy nas jak zdrowo przygotowywać posiłki, tak aby odbyło się to z korzyścią nie tylko dla nas, ale i dla całej naszej rodziny.