Pomarańcze, słodkie cytrusy, orzeźwiające owoce. Te egzotyczne rarytasy pochodzą z Chin i wschodniej Azji. Rosną na drzewkach. Obecnie uprawia się je w Brazylii, USA i Chinach, gdyż wymagają tropikalnego klimatu. Ich gorzko-słodki, egzotyczny smak stał się tak popularny, że owoc ten stał się jednym z najbardziej popularnych cytrusów na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie posmakowałaby nigdy miąższu pomarańczy. Oprócz orzeźwienia, pomarańcza posiada właściwości odchudzające. Dlatego dieta pomarańczowa jest często wykorzystywana jako dieta oczyszczająca, detoksykująca organizm. Na świecie wyróżniamy kilka gatunków pomarańczy – olbrzymia, limeta, gorzka, chińska, bergamota. W związku z tym, że pomarańcze sprzyjają spalaniu tłuszczów i przyśpieszają metabolizm, z powodzeniem mogą posłużyć w oczyszczaniu organizmu z toksyn i redukcji tkanki tłuszczowej.
Zastosowanie i przeciwwskazania diety pomarańczowej
Należy jednak pamiętać, że owoce pomarańczy zawierają naturalne cukry, więc nie są wskazane dla osób, które zwłaszcza w pierwszej fazie odchudzania nie mogą spożywać cukrów lub muszą go sporo ograniczać. Dieta pomarańczowa może być stosowana jako jednodniowa dieta głodówkowa lub tygodniowa uzupełniana o chude, najlepiej grillowane mięso, serki typu light, chude ryby i surowe warzywa. Nie należy przedłużać diety ze względu na niską zawartość składników odżywczych. Dieta pomarańczowa może być świetnym uzupełnieniem lub wstępem do długofalowych diet wyszczuplałych. A menu można z powodzeniem ustalić sobie samemu. Pomarańcze możemy wykorzystać komponując nieskomplikowane sałatki z zielonymi sałatami, itp. Oczywiście mówiąc o diecie opartej na pomarańczach i sokach, nie mamy tu na myśli korzystanie z gotowych soków, dostępnych na półkach sklepowych. Jeżeli nie posiadamy sokowirówki, najlepiej zjadać owoce nie poddane żadnej obróbce, a nawet to lepiej, gdyż kawałki owoców zawierają błonnik i dłużej są trawione przez organizm, a co za tym idzie, cukier z owoców nie od razu zostanie wprowadzony w obieg krwi.
Cudowna dieta pomarańczowa
Owoce cytrusowe, w tym pomarańcze bogate są witaminy C i A. Witamina C podnosi odporność i jest znakomitym przeciwutleniaczem, a także zapobiega procesom starzenia. Pomarańcze zawierają też znaczne ilości wapnia, jednakże trudniej przyswajalnego niż wapń zawarty w mleku. Zawarte w pomarańczy pektyny pozwalają obniżyć cholesterol. Dieta pomarańczowa zatem pozwala zatem na uzupełnienie witamin w organizmie.
Skutki stosowania diety pomarańczowej
Dieta pomarańczowa jest bardzo skuteczna, jeśli potrzebujemy schudnąć szybko i w krótkim czasie, np. szykując się do własnego wesela. Już po tygodniu stosowania diety pomarańczowej, możemy schudnąć nawet do 4 kg. Wadą tej diety jest możliwe osłabienie organizmu, więc nie należy jej stosować, jeśli czynności dnia codziennego wymagają dużego wysiłku fizycznego. Dietę najlepiej zastosować na spokojnie w dniach wolnych od pracy i dużej aktywności fizycznej.