Ziemniaki są ważnym składnikiem naszej diety, a powstające z nich potrawy mogą zaskakiwać swym bogactwem i różnorodnością. Z ziemniaków powstają pyszne sałatki i zapiekanki, znane są i inne przepisy na wspaniałe potrawy z ziemniakami w roli głównej. Może z nich powstać również smaczna i pożywna zupa, a odpowiednio zmodyfikowany przepis może sprawić, że taka potrawa będzie miała jednocześnie doskonały wpływ na nasza wątrobę.
Jak przygotować zupę przyjazną wątrobie
Składniki, niezbędne do przygotowania jednej porcji zupy, to:
- woda (200 ml),
- włoszczyzna (z wyłączeniem kapusty),
- ziemniaki (3 sztuki),
- mąka pszenna (1 łyżka),
- mleko (50 ml),
- masło (1 łyżka),
- natka pietruszki,
- sól.
Aby z takich składników mogła powstać zdrowa zupa, dzięki której nasza dieta stanie się ciekawsza i bardziej przyjazna dla wątroby, wystarczy oczyścić i pokroić przygotowane wcześniej warzywa, a następnie – zagotować je w wodzie. Ugotowane warzywa powinny zostać przetarte, a następnie połączone z zawiesiną, przygotowaną z mleka oraz mąki pszennej. Gdy zupa będzie gotowa, należy dodać do niej masło, a następnie – przyprawić zupę solą i udekorować posiekaną natką pietruszki.