Diety mają za zadanie nie tylko odchudzać, pomagać zrzucić kilka kilogramów z masy ciała, ale jednocześnie poprawić samopoczucie, zdrowie i ogólny wygląd człowieka. W większości interesują się tym kobiety i głównie one są w stanie poddać się rygorom.
Wiele diet ma możliwość dostosowania do odpowiedniego wieku stosującego. Młode kobiety, w wieku dwudziestu kilku lat coraz częściej dbają o siebie i starają się stosować diety oczyszczające i odchudzające dla utrzymania odpowiedniej figury, dobrego samopoczucia i dobrego zdrowia.
Dieta dla dwudziestolatek ma na celu przede wszystkim wyzbycie się już na początku złych nawyków żywieniowych. Należy ją powtarzać średnio raz w miesiącu. Dieta ta powinna zawierać cztery lub pięć posiłków w niedużych porcjach i oczywiście o stałych porach. Jednocześnie nie należy stosować tak zwanej głodówki, gdyż niewiele ona pomoże, a wręcz może zaszkodzić. Więcej dadzą w tym wypadku regularne ćwiczenia fizyczne.
Ponadto w diecie dla dwudziestolatki nie może zabraknąć białka, które najczęściej występuje w chudym mięsie, mleku i jego przetworach (oczywiście z ukierunkowaniem na produkty niskotłuszczowe), węglowodanów poprzez makaron, ryż czy ziemniaki, tłuszczów w formie masła lub oliwy, a także owoców i warzyw i w tym przypadku należy je stosować praktycznie bez żadnych ograniczeń.
Przykładowy jadłospis diety dla dwudziestolatki mógłby wyglądać następująco:
- Śniadanie: pół kubeczka serka wiejskiego ze szczypiorkiem, kromka ciemnego pieczywa
- Drugie śniadanie: kubeczek jogurtu i kiwi
- Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów
- Podwieczorek: dwie marchewki
- Kolacja: dwa plasterki szynki drobiowej, kromka pieczywa z masłem, sałatka z mieszanych warzyw
Oczywiście składniki należy urozmaicać tak, aby jedzenie było jednocześnie zdrowe, jak i smaczne, apetyczne. Sam wygląd spożywanych potraw jest także niezwykle ważny, więc trzeba na niego zwrócić szczególną uwagę.