You are here:  / Diety / Diety śródziemnomorskie

Diety śródziemnomorskie

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najpopularniejszych diet. Uznawana jest za najbardziej zdrową, gdyż jadłospis prezentowanego trybu żywienia pozwala zachować nienaganną kondycję przy traceniu około czterech kilogramów miesięcznie (optymalnie, bez efektu jo-jo). Nie jest to bardzo dużo, dlatego też śródziemnomorska żywność rekomendowana jest osobom z lekką nadwagą.

Artykuł składa się z następujących części:

  • Czym się żywić?
  • Co należy unikać?
  • Do kogo skierowana jest dieta?
  • Ćwiczenia fizyczne.
  • Zalety diety śródziemnomorskiej.
  • Wada diety śródziemnomorskiej.
  • Podsumowanie.
Czym się żywić?

Recepta jest stosunkowo prosta – ograniczenie spożycia mięsa przy zwiększeniu ilości spożywanych warzyw, owoców oraz zbóż.

Dietetycy rekomendują także duże ilości ryb, jako że zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto także zainteresować się roślinami strączkowymi oraz ryżem i makaronem – nie wolno przesadzać jednak z proporcjami w stosunku do owoców, ryb i ciemnego pieczywa, gdyż są to dość kaloryczne potrawy. Nie wolno zapomnieć o suszonych owocach (chociażby jabłek, bogatych źródeł błonnika) oraz orzechach. Z tymi drugimi trzeba jednak uważać, gdyż są naprawdę kaloryczne.

Co należy unikać?

Pod żadnym pozorem nie spożywaj mięsa białego tłustego (np. z kurczaka) oraz białego pieczywa (wartość kaloryczna jest zbyt duża w porównaniu z ciemniejszym odpowiednikiem).

Do kogo skierowana jest dieta?

Dieta jest dobrym wyjściem szczególnie dla tych, którzy mają problemy z podciśnieniem oraz cholesterolem. Śródziemnomorski tryb żywienia jest tak skonstruowany, że tłuszcze spożywane są w bardzo małych ilościach na rzecz węglowodanów (które zawarte są np. w makaronie).

Ćwiczenia fizyczne

Dieta śródziemnomorska, dzięki brakowi rygorystycznych zasad pozwala zachować wiele sił, które organizm może spożytkować na ćwiczenia fizyczne, co nie jest możliwe w wielu odmiennych dietach (przykład – dieta cytrynowa).

Zalety diety śródziemnomorskiej

Do zalet prezentowanej diety, które częściowo omówiliśmy na początku artykułu, należy:

  • Zmniejszenie prawdopodobieństwa chorób obecnych przy niezdrowym żywieniu (fast-food),
  • Całkowite zaspokajanie zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze (białka, tłuszcze, witaminy, duże ilości błonnika, węglowodany),
  • Wzmocnienie odporności organizmu na nieprawidłowe ciśnienie krwi (dzięki przyprawom stosowanym w diecie – mowa tu o dużych ilościach czosnku oraz cebuli).
Wada diety śródziemnomorskiej

Niektórzy dietetycy uważają, że dieta śródziemnomorska nie dostarcza naszemu organizmowi dostatecznej ilości kwasu foliowego oraz cynku.

Podsumowanie

Ze względu na zalety diety śródziemnomorskiej oraz efekty jej działania można powiedzieć, że owa dieta nie prowadzi do odchudzania, lecz zmiany stylu żywienia na bardziej… śródziemnomorski (taki, jaki mamy we Francji, Włoszech oraz Hiszpanii).