Kasza – ziarnko do ziarnka

316
Rate this post

Pieczywo jest istotnym składnikiem naszej diety, dostarcza witaminy, minerały ale przede wszystkim błonnik, tak istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zdrowa dieta opiera się na stosowaniu pieczywa razowego, do jego produkcji używa się mąki z pełnego przemiału. Taka mąka jest o niebo zdrowsza, niż ta oczyszczona, z której wypieka się na przykład pszenne bułeczki.

Niezwykle zdrową grupą produktów zbożowych są kasze. Czasem nie doceniamy ich wartości a różnorodność ich rodzajów zaskakuje laika. Możemy rozsmakować się w drobniutkiej kus-kus, jaglanej czy jęczmiennej, istnieje jednak pewna zależność- im kasza grubsza, tym zdrowsza- kasza gryczana, choć ma charakterystyczny smak, powinna często gościć na naszym stole. Zważywszy na ogromny wybór pieczywa na rynku, możemy sobie urozmaicać codzienną dietę, wybierajmy chleby wieloziarniste, na naturalnym zakwasie i bez dodatku polepszaczy