Kolorowy zawrót głowy – owoce czy warzywa?

505
Rate this post

Bardzo istotną zasadą zdrowej diety jest jej różnorodność. Im więcej różnorodnych potraw trafia na nasz talerz, tym większe prawdopodobieństwo dostarczenia różnorodnych składników odżywczych.

Odchudzanie oparte na spożywaniu wyłącznie marchewki i ryżu może być wręcz niebezpieczne- nie chodzi tylko o jednostronność, ale przede wszystkim o brak wielu składników mineralnych i witamin, które są niezbędne dla podstawowych funkcji organizmu. Komponowania diety, tak by była urozmaicona można się łatwo nauczyć.
Piramida zdrowego żywienia pokazuje, co jest najbardziej nam potrzebne. Wcale nie trzeba mieć zasobnego portfela by zdrowo się odżywiać, wystarczy odrobina pomysłowości i przemyślane zakupy. Ciekawym pomysłem jest zaplanowanie posiłków na tydzień, w taki sposób by dostarczyć składników z wszystkich grup, tzn. z poziomów piramidy zdrowego żywienia. Warto poszukiwać nowe smaki i eksperymentować w kuchni, dzięki temu, odżywianie się stanie się dla nas pełne nowych wyzwań i dostarczy nam wiele radości.

Najlepiej by zarówno owoce i warzywa trafiły na nasz talerz. Błędne jest natomiast stwierdzenie, że owoce są zdrowsze. Wystarczy zobaczyć jak rozkładają się podstawowe składniki mineralne i witaminy w obu grupach. Warzywa wypadają zdecydowanie korzystniej, są po prostu zdrowsze. Choćby z tego powodu, trzeba korzystać z sezonowości występowania ( dostępności) warzyw. Dotyczy to oczywiście także owoców.

Jeśli dysponujemy odpowiednią zamrażarką, warto pomrozić porcje ulubionych owoców, by móc skorzystać z ich dobrodziejstw w miesiącach zimowych. Mrożenie warzyw i owoców jest bardzo dobrym sposobem ich przechowywania , z niewielką utratą cennych składników odżywczych. Jeśli już chcemy poddać warzywa czy owoce obróbce cieplnej, to pamiętajmy, że sporo cennych witamin traci swoją moc przy wysokich temperaturach.

Najzdrowszym sposobem obróbki warzyw jest ich przygotowywanie na parze, jeśli je gotujemy, to róbmy to krótko i w niewielkiej ilości wody. Przygotowując sałatki, surówki czy zupy, pamiętajmy, że dla lepszego „uwolnienia” niektórych witamin , trzeba zastosować tłuszcz – najzdrowsza jest oliwa z oliwek.

Poprzedni artykułKasza – ziarnko do ziarnka
Następny artykułUczymy się jeść
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com