Prezentowana dieta określana jest także mianem diety kopenhadzkiej. Trwa ona trzynaście dni. Dietetycy uważają, że dokładne dostosowanie się do diety pozwoli na ustabilizowanie naszej przemiany w ten sposób, byśmy nie przytyli przez dwa lata.
Artykuł dotyczący omawianej diety składa się z następujących części:
- Zalety diety kopenhaskiej,
- Wady diety kopenhaskiej,
- Obowiązkowy jadłospis,
- Podsumowanie.
Zalety diety kopenhaskiej
- Stosunek czasu trwania diety do straconych kilogramów jest zachęcający. Dieta polecana jest osobom chcącym szybko stracić zbędne kilogramy w krótkim okresie czasu (niecałe dwa tygodnie to wszakże bardzo mało, a utrata wagi może oscylować w przedziale od pięciu do nawet dwudziestu kilogramów. Efekt jo-jo jest nam nie straszny (o ile po zakończeniu diety będziemy stopniowo wracać do normalnego trybu żywienia).
- Dieta wcale nie jest bardzo wycieńczająca – dzienna dawka energetyczna to około 1000 kalorii (dla przykładu – dieta śródziemnomorska to 1200, a jest uznawana za jedną z najbardziej łagodnych).
- Efekt diety utrzymywany jest przez bardzo długi okres czasu.
Wady diety kopenhaskiej
- Dieta jest bardzo rygorystyczna – wszystkie posiłki muszą być spożywane wedle z góry ustalonego planu, więc drobne odstąpienia od normy mogą zniszczyć ostateczny, oczekiwany efekt. Należy powstrzymać się od podjadania a w czasie odczuwania głodu dietetycy proponują wypić szklankę wody.
- Jeśli nasza dieta zostanie przerwana w ciągu pierwszych sześciu dni, to ponowna powtórka diety może zostać przeprowadzona dopiero za trzy miesiące!
Obowiązkowy jadłospis
Oto trzynastodniowy rozkład posiłków, wedle którego należy postępować stosując dietę kopenhaską:
Dzień 1 i 8
Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.
Obiad: dwa jajka ugotowane na twardo, gotowany szpinak oraz pomidor.
Kolacja: jeden spory befsztyk, sałatka z dodatkiem oleju i cytryny.
Dzień 2 i 9
Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.
Obiad: jeden spory befsztyk, sałatka z dodatkiem oleju i cytryny.
Kolacja: jeden plaster szynki oraz dwie szklanki jogurtu naturalnego (po 250 mililitrów).
Dzień 3 i 10
Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru oraz jedna grzanka.
Obiad: gotowany szpinak oraz pomidor, jeden dowolny świeży owoc (polecam cytrus).
Kolacja: jeden plaster szynki i dwa gotowane jajka wraz z sałatką z dodatkiem oleju i cytryny.
Dzień 4 i 11
Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.
Obiad: tarta marchewka, jajko ugotowane na twardo oraz twarożek naturalny.
Kolacja: sałatka owocowa oraz dwie szklanki jogurtu naturalnego (po 250 mililitrów).
Dzień 5 i 12
Śniadanie: utarta marchewka z cytryną (proszę postarać się o dużą marchew).
Obiad: sporych rozmiarów, chuda ryba.
Kolacja: jeden befsztyk z dodatkiem brokułów i sałaty (bez dodatku soli lub cukru oraz śmietany).
Dzień 6 i 13
Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.
Obiad: kurczak wraz z sałatką z dodatkiem oleju i cytryny.
Kolacja: dwa jajka ugotowane na twardo wraz z marchwią.
Dzień 7
Śniadanie: kubek herbaty bez żadnych dodatków (nawet cukru).
Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa.
Kolacja: nic.
Podsumowanie
Dieta kopenhaska wybierana jest często przez tych, którzy drastycznie pragną stracić nadmiar tkanki tłuszczowej. Należy tylko pamiętać o silnej woli, gdyż nawet najmniejszy posiłek może zniweczyć nasze plany. Jeśli sądzisz, że dasz radę przestrzegać powyższego jadłospisu, to warto spróbować.