Kopenhaska dieta

250
Rate this post

Prezentowana dieta określana jest także mianem diety kopenhadzkiej. Trwa ona trzynaście dni. Dietetycy uważają, że dokładne dostosowanie się do diety pozwoli na ustabilizowanie naszej przemiany w ten sposób, byśmy nie przytyli przez dwa lata.

Artykuł dotyczący omawianej diety składa się z następujących części:

  • Zalety diety kopenhaskiej,
  • Wady diety kopenhaskiej,
  • Obowiązkowy jadłospis,
  • Podsumowanie.
Zalety diety kopenhaskiej
  • Stosunek czasu trwania diety do straconych kilogramów jest zachęcający. Dieta polecana jest osobom chcącym szybko stracić zbędne kilogramy w krótkim okresie czasu (niecałe dwa tygodnie to wszakże bardzo mało, a utrata wagi może oscylować w przedziale od pięciu do nawet dwudziestu kilogramów. Efekt jo-jo jest nam nie straszny (o ile po zakończeniu diety będziemy stopniowo wracać do normalnego trybu żywienia).
  • Dieta wcale nie jest bardzo wycieńczająca – dzienna dawka energetyczna to około 1000 kalorii (dla przykładu – dieta śródziemnomorska to 1200, a jest uznawana za jedną z najbardziej łagodnych).
  • Efekt diety utrzymywany jest przez bardzo długi okres czasu.
Wady diety kopenhaskiej
  • Dieta jest bardzo rygorystyczna – wszystkie posiłki muszą być spożywane wedle z góry ustalonego planu, więc drobne odstąpienia od normy mogą zniszczyć ostateczny, oczekiwany efekt. Należy powstrzymać się od podjadania a w czasie odczuwania głodu dietetycy proponują wypić szklankę wody.
  • Jeśli nasza dieta zostanie przerwana w ciągu pierwszych sześciu dni, to ponowna powtórka diety może zostać przeprowadzona dopiero za trzy miesiące!
Obowiązkowy jadłospis

Oto trzynastodniowy rozkład posiłków, wedle którego należy postępować stosując dietę kopenhaską:

Dzień 1 i 8

Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.

Obiad: dwa jajka ugotowane na twardo, gotowany szpinak oraz pomidor.

Kolacja: jeden spory befsztyk, sałatka z dodatkiem oleju i cytryny.

Dzień 2 i 9

Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.

Obiad: jeden spory befsztyk, sałatka z dodatkiem oleju i cytryny.

Kolacja: jeden plaster szynki oraz dwie szklanki jogurtu naturalnego (po 250 mililitrów).

Dzień 3 i 10

Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru oraz jedna grzanka.

Obiad: gotowany szpinak oraz pomidor, jeden dowolny świeży owoc (polecam cytrus).

Kolacja: jeden plaster szynki i dwa gotowane jajka wraz z sałatką z dodatkiem oleju i cytryny.

Dzień 4 i 11

Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.

Obiad: tarta marchewka, jajko ugotowane na twardo oraz twarożek naturalny.

Kolacja: sałatka owocowa oraz dwie szklanki jogurtu naturalnego (po 250 mililitrów).

Dzień 5 i 12

Śniadanie: utarta marchewka z cytryną (proszę postarać się o dużą marchew).

Obiad: sporych rozmiarów, chuda ryba.

Kolacja: jeden befsztyk z dodatkiem brokułów i sałaty (bez dodatku soli lub cukru oraz śmietany).

Dzień 6 i 13

Śniadanie: filiżanka kawy wraz z kostką cukru.

Obiad: kurczak wraz z sałatką z dodatkiem oleju i cytryny.

Kolacja: dwa jajka ugotowane na twardo wraz z marchwią.

Dzień 7

Śniadanie: kubek herbaty bez żadnych dodatków (nawet cukru).

Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa.

Kolacja: nic.

Podsumowanie

Dieta kopenhaska wybierana jest często przez tych, którzy drastycznie pragną stracić nadmiar tkanki tłuszczowej. Należy tylko pamiętać o silnej woli, gdyż nawet najmniejszy posiłek może zniweczyć nasze plany. Jeśli sądzisz, że dasz radę przestrzegać powyższego jadłospisu, to warto spróbować.

Poprzedni artykułCytrynowa dieta
Następny artykułDieta hollywoodzka
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com