Przepis na dietetyczne gofry – jak przygotować smaczne i zdrowe gofry, które nie kolidują z dietą

874
Rate this post

Gofry, miło kojarzone słodkie przysmaki z dzieciństwa tak odległe przy utrzymaniu zdrowego trybu życia i wymarzonej sylwetki. Bita śmietana, różnego rodzaju polewy i dodatki kuszą nas na każdym kroku pozostawiając na placu boju tylko tych, którzy mają silną wolę by po nie nie sięgnąć. Jednakże czy dieta równa jest z końcem wszelkich słodyczy? Poniżej dowiecie się, że nie trzeba nie wiadomo jakich wyrzeczeń by zjeść naprawdę dobrego, mało kalorycznego gofra, który nadal zachowa swój słodki smak.

Zanim jednak przejdziemy bezpośrednio to podania Wam przepisów, pozwolę sobie na kilka słów o samych gofrach. Stosując zamienniki będziemy w stanie stworzyć słodkości w wersji „light”. Oczywiście nie ma tutaj opcji by do takich gofrów dodać bitą śmietanę. W grę wchodzą tylko owoce i ewentualnie ich nie mocno słodzone przetwory czy musy.

Przepis na dietetyczne gofry pełnoziarniste

Do przygotowania gofrów potrzebujemy:

  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 1 szklankę mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • Ok. ¾ szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 1 i ¼ szklanki mleka (najlepiej by nie miało więcej niż 1,5 % zawartości tłuszczu).

Jak należy przygotować nasze dietetyczne gofry? Po pierwsze ubić białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem soli. Zmiksować mąki, żółtka, mleko, proszek do pieczenia i wodę gazowaną. Wszystko (białka i powstałą masę) ze sobą mieszamy i rozlewamy na mocno nagrzaną gofrownicę. Po upieczeniu możemy spokojnie dodać swoje ulubione dodatki w tym np. jogurt, banany, truskawki czy borówkę.

Przepis na dietetyczne gofry żytnio-otrębowe

Przedstawiamy nieco ulepszoną wersję dietetycznych gofrów z dużą ilością błonnika.

Do przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • Ok. 3 łyżek otrębów pszennych,
  • Ok. 6 łyżek wrzątku,
  • Jajko,
  • ¼ szklanki mleka 1,5 %,
  • 3 łyżki mąki żytniej,
  • Ewentualnie jeżeli lubicie słodsze gofry można dodać słodzik.

Co dalej? W pierwszej kolejności otręby powinniśmy zalać wrzątkiem. Musimy poczekać aż spęcznieją. Następnie dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Dobrze rozgrzana delikatnie posmarowana oliwą z oliwek gofrownica i możemy brać się do ich pieczenia.

Przepis na dietetyczne gofry kakaowe z otrębami

W tym ostatnim wariancie przygotowane gofry są najbardziej kaloryczne. Nie zmienia to jednak faktu, że są dietetyczne. Warto je wypróbować, jeżeli dopiero zaczynamy dietę i nie chcemy zostać wrzuceni na głęboką wodę co do bezwzględnego dietetycznego gotowania.

Potrzebne produkty:

  • Łyżka proszku do pieczenia,
  • Łyżka kakao,
  • Słodzik (nie koniecznie),
  • Łyżka budyniu wanilinowego (tego bez cukru),
  • 2 jajka,
  • Jogurt naturalny (łyżeczka),
  • Łyżka serka,
  • Ok. 3 łyżek otrębów.

Po zgromadzeniu wszystkich potrzebnych składników możemy zająć się przygotowaniem. Otręby, żółtka, budyń, jogurt, serek, proszek i kakao mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Ubijamy białka w taki sposób by mocno się nie spieniły. Mają być lekko płynne. Mieszamy wszystkie składniki razem. Masa jest gotowa do pieczenia.

Wszystkie powyższe gofry są jak najbardziej dietetyczne i godne wypróbowania. Smacznego!