Seler naciowy – niskokaloryczny i zdrowy

328
Rate this post

Warto poznać niskokaloryczne warzywa, które mogą być elementem diety odchudzającej, która jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Jednym z warzyw godnych polecenia jest seler naciowy, należący do grupy warzyw liściowych. Częścią jadalną tego warzywa są ogonki liściowe- doskonała baza do wszelkiego typu surówek i sałatek. Co nam oferuje seler naciowy? Jest to bogaty zestaw witamin- są to prowitaminy z grupy b, witamina C, A, PP. Wśród soli mineralnych znajdziemy tu przede wszystkim sole fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Seler bogaty jest w glikozydy oraz flawonoidy.
Jak widać zawartość zdrowych składników jest imponująca. Seler naciowy zawiera również olejki eteryczne, ich obecność przyczynia się do działania uspokajającego. Warzywo to polecane jest przy schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wykazuje również działanie zdrowotne w chorobach reumatycznych. Najważniejsza informacja dla osób stosujących dietę odchudzającą- jest to warzywo niskokaloryczne. W 100 gramach selera jest tylko 32 kcal.