Zdrowa dieta pomoże ci w obniżeniu cholesterolu

243
Rate this post

Kanapka i mocna kawa – tak wielu Polaków zaczyna swój dzień. Takie śniadanie nie tylko nie jest w stanie zaspokoić potrzeb ludzkiego organizmu, ale także nie sprawia większej przyjemności jedzącemu. Dobry pomysł na śniadanie oraz kolorowe kanapki z ciekawymi dodatkami mogą natomiast sprawić, że śniadanie przemieni się w miłą ucztę i dostarczy tak ważnej energii do działania na cały dzień. Dlaczego śniadanie odgrywa tak ważną rolę w codziennej diecie? Jak sprawić, by ten pierwszy posiłek zjadany w ciągu dnia był nie tylko smaczny, ale i zdrowy?

Co można podać na śniadanie?

Co warto zjeść na śniadanie? Świeże pieczywo, najlepiej ciemne, posmarowane masełkiem i udekorowane licznymi dodatkami do podstawa. Świetnie sprawdzają się tu pasty z twarogu oraz sery i wędliny. Plasterek ogórka, odrobina rzodkiewki i liść sałaty – oto kolejne cenne dodatki, które mogą urozmaicić śniadanie i jednocześnie zwiększyć jego wartość odżywczą.

Zdrowe śniadanie to również odpowiedni napój. Zamiast mocnej kawy można napić się równie pobudzającej, za to znacznie zdrowszej zielonej herbaty, choć warto sięgnąć po szklankę mleka oraz sok owocowy.

Śniadanie a odchudzanie

Wiele osób w trakcie odchudzania popełnia poważny błąd i rezygnuje ze śniadania. W efekcie w ciągu dnia zjada się znacznie więcej, a poczucie głodu sprawia, że pochłaniane są kaloryczne przekąski: batoniki lub zbyt tłuste, szybkie potrawy. Ci, którzy zjedzą lekkie i zdrowe śniadanie, mają za to więcej energii, nie grożą im również napady wilczego głodu. Śniadanie sprawia również, że metabolizm zaczyna pracować na pełnych obrotach, dzięki czemu przemiana materii staje się szybsza. Ci, którzy się odchudzają, mogą zapewnić sobie dzięki śniadaniu poczucie sytości na dłużej, dbając o to, by znalazły się w nim te produkty, które są cennym źródłem błonnika.

Dlaczego jedzenie śniadania jest tak ważne?

Z wielu powodów. To ono ma dostarczyć energii na cały dzień, to ono pozwala dostarczyć wielu bardzo cennych witamin oraz składników mineralnych. Wybór zdrowych produktów to podstawa. Płatki owsiane i żytnie, zmieszane z mlekiem oraz z suszonymi owocami, to jeden ze skuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu z samego rana. Można sięgnąć również po jajka, których bezcennym składnikiem jest białko.

Dla tych, którym energia jest potrzebna w wyjątkowych ilościach, cennymi składnikami śniadania mogą stać się pożywne i smaczne banany oraz miód. Tym, którzy sporo ćwiczą, zaleca się również na śniadanie taki poranny przysmak, jakim jest owsianka. Cennym składnikiem każdego śniadania może stać się również koktajl przygotowany z mleka lub jogurtu z dodatkiem dowolnych owoców: zarówno tych świeżych, jak i tych mrożonych.

Jakie błędy popełniamy przy śniadaniu?

Tak popularne białe pieczywo jest najczęściej pojawiającym się podczas śniadań produktem. Dietetycy zalecają jednak zastąpienie jasnego pieczywa tym ciemnym – znacznie zdrowszym i smaczniejszym. Soki owocowe z kartonika lub inne słodzone napoje to kolejny, często popełniany w trakcie śniadania błąd. Wiele osób zjada na śniadanie mleko z płatkami. To dobre rozwiązanie, ale w chwili, gdy do mleka wsypane zostaną muesli lub otręby. Najchętniej jednak wybierane są te płatki śniadaniowe, które są słodzone i które wprawdzie mają świetny smak, za to niekoniecznie są zalecane przez dietetyków.