Zima jest taką porą roku, kiedy chętniej sięgamy po zupy. Dbając o linię, warto po nie sięgać, z kilku powodów. Po pierwsze, dostarczają nam potrzebnych płynów. Po drugie, zupy przygotowane z dużej ilości warzyw, są doskonałym źródłem błonnika. Warzywa dostarczają nam także witaminy i mikroelementy. Oczywiście, cenne składniki ulegają redukcji podczas obróbki termicznej, ale i tak warto je przygotowywać. Sycąca zupa zapełni żołądek, nie dostarczając nam zbyt wielu kalorii- to ważne, warzywa w takiej formie można zjadać w zasadzie do woli. Warto jednak podkreślić, że owe zupy powinniśmy robić na wywarze warzywnym. Dobrze, gdy podstawą smaku zupy jest cebula duszona na kurkumie. Kurkuma ma właściwości antyrakowe- zawiera związek chemiczny wpływający na niszczenie komórek rakowych.
Do przygotowania zup w okresie zimowym, polecam stosowanie wszelakich mieszanek warzywnych. Mrożonki są doskonałym sposobem przechowywania warzyw, warzywa tracą w ten sposób mało składników odżywczych. Starajmy się gotować warzywa w mniejszej ilości wody, gotując je maksymalnie krótko- by w ten sposób zminimalizować stratę witamin. Starajmy się też nie odgrzewać zup ; zjadajmy je raczej bezpośrednio po przygotowaniu. Przy odchudzaniu istotne jest to, by nie zagęszczać zup śmietaną, zasmażkami- są one kaloryczne. Jeśli lubimy gęstsze zupy- zróbmy zupy krem, np. z brokuła, cebulowo-dyniową lub zagęśćmy nieco mąką ryżową- wystarczy zmielić w młynku do kawy ryż brązowy. Używajmy ziół do przyprawiania i starajmy się nie dodawać kostek smakowych, w których jest glutaminian sodu.
Podsumowując- zupy przy odchudzaniu są cenne, sycą nie tucząc, dostarczają witamin i związków mineralnych oraz płyny i wartościowy błonnik.