Sód przede wszystkim bierze udział w regulacji prawidłowego bilansu wodnego w ustroju oraz równowagi kwasowo- zasadowej.
Funkcje sodu w organizmie człowieka:
- działanie alkalizujące,
- regulacja sprawności układu nerwowo-mięśniowego,
- chroni przed nadmierną utratą wody.
Źródła sodu w pożywieniu:
- sód jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w produktach spożywczych, występuje w wielu produktach w formie ukrytej,
- dobrym źródłem sodu jest mleko i jego przetwory, mięso, białka jaja, wody mineralne, sól kuchenna,
- sól stanowi nieodzowny element codziennej diety, nadając potrawom smaku oraz stanowi niezbędnym element procesu produkcyjnego, dodatek soli w procesie peklowania zapewnia właściwą trwałość i wilgotność mięsa.
Niedobór sodu
Niedobór sodu prowadzi do szybkiego odwodnienia organizmu. Zwiększona utrata sodu towarzyszy podczas zwiększonego pocenia się, biegunki, wymiotów, stosowania leków moczopędnych. Niektóre stany patologiczne jak niedoczynność kory nadnerczy, schorzenia nerek prowadzą do nadmiernej utraty tego pierwiastka.
Nadmiar sodu
Nadmiar sodu powoduje przede wszystkim chorobę nadciśnieniową. Badania wykazują, że zdecydowana większość Polaków znacząco przesala potrawy.