Postać Ojca Grande znana jest osobom, które czytały i korzystały z jego prostolinijnych rad dotyczących lepszego, zdrowszego sposobu żywienia, korzystnie wpływającego na człowieka i jego zdrowie. Rady żywieniowe zakonnik zawarł w książeczce „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”. Sam ojciec Grande był zakonnikiem Zakonu Ojców Bonifratów.
Skąd się wzięła dieta Ojca Grande?
Ojciec Grande już od wczesnej młodości interesował się medycyną naturalną i zbierał doświadczenia na tym polu przez wiele lat. Na jego decyzje niewątpliwie wpłynął fakt, iż sam w dzieciństwie chorował na gruźlice, a następnie pracował w szpitalu zakaźnym z chorymi na gruźlicę. Ojciec Grande przebywając na Wschodzie, w Kijowie stwierdził, że ludzie z tamtych stron są mocni i silni i że należy korzystać z mądrości tamtejszych ludów. Nie od dzisiaj wiemy, że produkty naturalnie występujące w naturze potrafią leczyć lepiej niż jeden lek. Dlatego dieta ojca Grande czerpie z mocy natury. Dziś możemy kupić w aptekach Bonifratów zarówno mieszanki ziołowe, balsamy, nalewki, produkty medycyny chińskiej i audyjskiej, leczące różne dolegliwości.
Dla kogo przeznaczone są zasady zdrowego żywienia ojca Grande?
Dla wszystkich. Ojciec Grande właściwie nieco zmodyfikował podejście do znanych i lubianych produktów żywieniowych, wskazując na ich dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Dieta ojca Grande nie jest zatem niczym nowym. Proste zasady żywieniowe ojca Grande są odpowiedzią zakonnika na niewiedzę ludzi i błędów żywieniowych, które mogą się przyczyniać do problemów zdrowotnych. Jego książka „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie” zyskała niezwykłą popularność. Jest napisana prostym, przejrzystym językiem trafiającym do odbiorców w łatwy sposób.
Produkty jakie poleca Ojciec Grande w diecie.
Ojciec Grande poleca stosowanie różnych produktów odpowiednich na schorzenia w różnych porach roku. Nikogo nie zdziwi, że poleca czosnek i cebulę jako znakomity naturalny antybiotyk. Z dodatkiem cytryny i wody tworzą syrop, który gwarantuje brak przeziębień w okresach jesienno-zimowych i wczesnej wiosny, kiedy najczęściej się przeziębiamy i ulegamy infekcjom. Dieta o. Grande przewiduje spożywanie roślin strączkowych jak fasola i groch przynajmniej dwa razy w tygodniu. Pomimo tego, że mogą powodować nieprzyjemne gazy. Te eliminujemy dodając do posiłku kminek, w proszku jest on niewyczuwalny. Kapusta kiszona powinna niemalże znajdować się na naszych talerzach niemal co dzień, pięknie skomponowana w pysznych surówkach. Ojciec Grande poucza też, że w Polsce źle się przyrządza herbatę, którą należy gotować, a nie zaparzać. Nie wolno również dodawać do niej cytryny, gdyż wytrąca ona aluminium szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Zamiast cukru używajmy oczywiście naturalnego miodu. Dieta o. Grande zaleca, wręcz wychwala spożywanie jaj wbrew obiegowym opiniom o ich szkodliwości, ze względu na podwyższanie w organizmie poziomu cholesterolu. Także ziemniaki i produkty mleczne nie powinny nam być obce oraz zielone warzywa, także buraki, kasza gryczana. Z olei dopuszczalne są oliwy i masło. Natomiast na bok należy odłożyć wszelkiego rodzaju margaryny. O. Grande nie poleca wcale skrajnego wegetarianizmu i głodzenia się. Książeczka o. Grande jest napisana żartobliwym językiem i oprócz porad żywieniowych, prostych przepisów zawiera porady z życia wzięte, z którymi nie każdy czytelnik chce i musi się zgodzić, dlatego przyjemnie się czyta jego teksty. A materiał zebrany w dziele może rozbawić i poprawić humor. Dużo materiałów występuje oczywiście w Internecie, ale książkę warto mieć w swoich zasobach, tym bardziej, że kosztuje grosze.