Zapewne każdy zna owoc z rodziny cytrusów, który w tym przypadku jest bohaterem tej diety. Grejpfrut – bo o nim mowa, mimo że smakowo nie wszystkim może odpowiadać, w diecie spełnia swoje zadanie. Dieta grejpfrutowa jest dietą o tyle przyjemną, że nie polega na jedzeniu tylko tego jednego owocu, a ma pare założeń, których trzeba się trzymać PLUS zakłada spożywanie grejpfruta.
Grejpfrut – bohater diety
Dlaczego grejpfrut? Po pierwsze przez fakt, iż jest on doskonałym źródłem witaminy C. Nawet połowa tego owocu to ½ zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Owoc sam w sobie zawiera pektyny, które z kolei pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto jest niskokaloryczny i beztłuszczowy (posiada niski indeks glikemiczny), przez to powinny gościć w menu co najmniej dwa razy w ciągu dnia. Grejpfrut to bogactwo wody i włókien roślinnych, które po spożyciu działają wypełniająco i niwelują uczucie głodu. Doskonale działa na skórę oraz nie ulega wątpliwości, że należy do jednego z najlepszych sprzymierzeńców w walce z cellulitem.
Co i jak w diecie grejpfrutowej?
Dieta grejpfrutowa może trwać nawet dwa tygodnie, podczas których można pozbyć się ok. 4 kg. W czasie jej trwania organizmowi dostarcza się ok. 1300 – 1700 kcal, więc nie zaleca się jej przedłużania, bo może wywołać w rezultacie negatywne skutki. Trzeba dodatkowo mieć na uwadze to, że dieta zakazuje spożywania w jej czasie soli oraz cukru, w przeciwnym razie bez tej zmiany dieta nie będzie miała większego sensu. Posiłków nie można smażyć, powinno być gotowane albo pieczone; codziennie trzeba wypić ok. 2l wody i w międzyczasie pić napary ziołowe.
Eliminujemy z jadłospisu: potrawy smażone, czerwone mięso, tłuszcze sól. W zamian włączamy: białe mięso, ryby, warzywa, pełnoziarniste pieczywo.
Zasady żywienia są banalnie proste. Jemy 3 główne posiłki oraz 2 razy przekąski. Równomierne spożywanie pokarmu zapewnia stały dopływ energii, zatem taką zasadę warto stosować również po skończeniu diety oraz wprowadzić na stałe do codziennego funkcjonowania.
Dieta, zasady a co z grejpfrutem?
Dieta grejpfrutowa ma w założeniu dwa sposoby włączenia grejpfruta do jadłospisu. Pierwszy to spożywanie połówki cytrusa bądź pół szklanki soku grejpfrutowego PO lub W TRAKCIE posiłku. W drugim przypadku chodzi o jedzenie owocu lub soku z niego 2-3 razy dziennie jako przekąskę.
Dla przykładu jeden jadłospis:
- Śniadanie: pół banana, szklanka mleka z miodem i płatkami owsianymi;
- II śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru;
- Obiad: średni kawałek pieczonego pstrąga, 100 g makaronu, pomidor, pół opakowania szpinaku;
- Podwieczorek: grejpfrut;
- Kolacja: pół grahamki, średni kawałek piersi z kurczaka, kilka liści sałaty z sosem winegret.
Na tej zasadzie należy wplatać w swoje codzienne menu grejpfrut bądź sok z tego owocu.
Przeciwwskazania do stosowania diety grejpfrutowej
Dieta grejpfrutowa jest dietą skuteczną, jednakże powinny uważać na nią osoby, które zażywają leki antyalergiczne czy przeciwdepresyjne. W takim przypadku warto wcześniej skonsultować się z lekarzem. Warto, bo mimo stracenia paru kilogramów, z pewnością zyska na tym również nasze dobre samopoczucie!