Dieta makrobiotyczna – dieta oparta na ziarnach zbóż

468
Rate this post

Dietę makrobiotyczną zaliczamy do diet odchudzających, której podstawę tworzą głównie nieprzetworzone ziarna przeróżnych rodzajów zbóż. Została opracowana w roku 1911 przez Georga Oshway’a. Oparta jest głównie na założeniach starożytnej medycyny chińskiej. Ile można schudnąć i co trzeba zrobić w tym celu? Przeczytajcie poniżej.

Czym jest dieta makrobiotyczna?

Prosto i zwięźle mówiąc podejmując trudy diety makrobiotycznej w naszym jadłospisie mają dominować posiłki zrobione ze zbóż. Zalicza się ją także do diet niskobiałkowych, której celem oprócz spalenia tkanki tłuszczowej jest również oczyszczenie ciała z toksyn. Mamy doprowadzić do utrzymania jak najlepszej równowagi wewnętrznej naszego organizmu. Dla kogo jest ona przeznaczona? Teoretycznie może ją stosować każdy. Powinny jej unikać kobiety w ciąży, chorzy na osteoporozę czy chorzy na serce. Ogólny czas diety nie powinien przekraczać więcej niż 2 miesięcy a pierwsze rezultaty jej działania z zasady widać po mniej więcej 10 dniach.

Najważniejszym elementem tej diety są produkty nieprzetworzone i nie konserwowane. Same zboża powinny stanowić minimum 40 % (średnio podaje się, że do 55 %) całego naszego, dziennego posiłku. Natomiast w mniejszej części uzupełniającej pozostałe procenty powinny być warzywa, orzechy czy rośliny strączkowe.

Co można a czego nie można jeść na diecie makrobiotycznej?

Dieta makrobiotyczna nie jest restrykcyjną formą odchudzania w porównaniu do innych diet. Podstawę diety makrobiotycznej powinny stanowić pełne, nie łuskane ziarna pszenicy, żyta, owsa, kaszy jaglanej i jęczmiennej, kukurydzy, gryki i ryżu. Oczywiście dopełniamy to wszystko warzywami, owocami, soją czy soczewicą. Wszystkie wyżej wymienione produkty są bogate w minerały i co ważne w spore ilości błonnika, który jest naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Należy pić wodę mineralną i ewentualnie kawę, ale tylko zbożową.

Z uwagi na brak lub znikomy udział produktów pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mięsa dieta ta może doprowadzić do wykluczenia pełnowartościowego białka, witamin głównie z grupy B (w szczególności B12) oraz żelaza. Niedobór wszystkich tych składników da w efekcie uczucie osłabienia, zmęczenia a niekiedy może doprowadzić nawet do anemii. Dopuszcza się jednak spożywanie raz w tygodniu ryb lub owoców morza.

Dieta wyklucza duży udział produktów mięsnych oraz słodyczy. Rezygnacja ze słodyczy wiąże się także z całkowitym ograniczeniem napoi słodzonych.

Czy dieta makrobiotyczna jest skuteczna? Ile mogę dzięki niej schudnąć?

Jak już wyżej zostało o tym nieco nakreślone, pierwsze efekty można osiągnąć już po 10 dniach. Radykalna zmiana odżywiania może przynieść efekt w postaci 3-4 kg mniej. Oczywiście z tygodnia na tydzień będą to nieco mniejsze wartości z uwagi na to iż nasz organizm powoli będzie się przyzwyczajał do nowego sposobu odżywiania.

Dzięki spożywaniu 3 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu i tej samej porze codziennie reguluje pracę układu pokarmowego. Jednakże długie stosowanie tej diety może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Istotne jest także to, iż nie dla każdego dieta ta pomoże w pełni schudnąć. Zaleca się ją miedzy innymi osobom z lekką nadwagą bądź tym, którzy mają zanieczyszczony toksynami organizm w celu jego oczyszczenia.