Diety na choroby

396
Rate this post

Diety sprzyjają odchudzaniu. Istotne jest tylko, aby pamiętać o ich racjonalnym wykorzystywaniu i stosowaniu. Jednocześnie trzeba je umieć odpowiednio dobierać do właściwości własnego organizmu, aby mu pomóc, a nie zaszkodzić.

Na poszczególne choroby wyróżnia się wiele różnych typów diet. Wśród nich znajdują się między innymi: dieta w refleksie, lekkostrawna, w gorączce, anty-zaparciowa, anty-cukrzycowa, anty-wrzodowa, w zatruciach pokarmowych, cukrzycowa, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, w zespole jelita nadwrażliwego, w zespole nerczycowym, w wirusowym zapaleniu wątroby typu A, fenyloketonurii, uchyłkowatości jelita grubego, przewlekłej niewydolności układu krążenia, przewlekłej niewydolności nerek, osteoporozie, nadczynności tarczycy, marskości wątroby, kamicy nerkowej, w chorobie wrzodowej, w chorobie Leśniowskiego-Crohna, w chorobach trzustki i dróg żółciowych, w chorobach nowotworowych, po udarze mózgu, po ostrym zapaleniu trzustki itp. Wielokrotnie wyróżnia się także diety makrobiotyczne, chronometryczne, bioskładnikowe czy bezglutenowe i wiele więcej.

Jak można po tym wnioskować, większość chorób, szczególnie układu pokarmowego, krążenia, moczowego mogą być leczone poprzez odpowiednie diety. W takich przypadkach najlepiej jest najpierw skonsultować się z lekarzem, aby uzgodnić, która z nich powinna być stosowana, a także czy nie trzeba w nich wprowadzić jakiś drobnych zmian, które nastawione są na indywidualne podejście do każdego pacjenta.

Diety ukierunkowane na leczenie bądź przynajmniej łagodzenie objawów określonych chorób muszą być potwierdzone wykonanymi wcześniej odpowiednimi badaniami, dzięki czemu istnieje pewność wystąpienia danego schorzenia. Dieta jest zawsze lekkim szokiem dla organizmu, więc nie powinna być stosowana tylko z powodu swoistego wyboru takiej czy innej diety przez danego człowieka. Wszystko musi być przemyślane i skonsultowane z lekarzem bądź po prostu dietetykiem. Ma się wtedy gwarancję skuteczności i ochrony innych elementów naszego organizmu przed ewentualnymi skutkami ubocznymi.